Pergolesiho Hadrián v Sýrii

3. leden 2022

Tříaktovou operu slavného barokního skladatele s kontratenoristou Francem Fagiolim vysíláme v neděli 9. ledna v 16:00.

Adriano in Siria, neboli Hadrián v Sírii, je tříaktová opera seria, jejímž autorem je Giovanni Battista Pergolesi. Je to třetí opera tohoto slavného a významného italského barokního skladatele, kterou komponoval pro Teatro San Bartolomeo v Neapoli, kde měla také 25. října 1734 premiéru.  Pergolesi pocházel z jižní Itálie, narodil se 4. ledna 1710 v Jesi nedaleko Ancony, a patřil k nejvýznamnějším představitelům neapolské kompoziční školy. Operu Adriano in Siria zkomponoval ve svých 24 letech, dva roky na to, v šestadvaceti, 16. března 1736, zemřel v klášteře v Pozzuoli na tuberkulózu.

V operní oblasti se prosadil nejprve především svými komickými operami, z nichž je nejznámější La serva padrona, původně intermezzo do opery, kterou psal v roce 1733 na objednávku k narozeninám císařovny Alžběty, Il prigionier superbo, česky Pyšný vězeň. La serva padrona získala takovou popularitu, že se o buffu a klasickou operu svářili několik let ve Francii, a La serva padrona je pokládána právě za základ vzniku tohoto komického operního žánru. Opera Adriano in Siria je ovšem vážná opera, na dramatické libreto Pietra Metastasia, podobně jako další Pergolesiho úspěšná opera, Olimpiade, komponovaná pro Teatro Tordinona v Římě. Ale i do opery Adriano in Siria zařadil Pergolesi komické intermezzo Livietta e Tracolo na libreto Tommaso Marianiho. Na libreto Pietra Metastasia Adriano in Siria vzniklo údajně kolem šesti desítek oper.

Pergolesi byl třetí, kdo na toto libreto komponoval. A podobně jako ostatní si ho upravoval po svém. Především tu dostával daleko větší prostor slavný kastrát Gaetano Majorano, známý jako Caffarelli. Jako v každé správné barokní opeře je děj neskutečný spletenec lásek, intrik, zrady a věrnosti, kdy jednu chvíli miluje každý někoho jiného, než by měl. Nakonec se ale zamilované páry srovnají, tak jak mají – žádné extravagance tu nemají trvání. Árie určené specielně pro Caffarelliho, natočil svého času na CD jeden z nejlepších současných kontratenoristů, Franco Fagioli. Jeho zásluhou bylo i znovuzrození inscenace celé Pergolesiho opery a pořízení světové premiéry nahrávky, kterou uslyšíte. 

Zpívají na ní Jurij Miněnko, kontratenor, jako Adriano; Romina Basso, mezzosoprán, jako princezna Emirena;  Franco Fagioli, kontratenor, jako Farnaspe;  Diljara Idrisova, soprán, jako Sabina; Juan Sancho, tenor, jako Osroa, král Parthský a otec Emireny; a Cigdem Soyarslan, soprán, jako Aquillo.  Hraje Capella Cracoviensis, provedení řídí  Jan Tomasz Adamus. Nahrávka získala velký ohlas u posluchačů i odborné kritiky.

Spustit audio