Rossiniho Mojžíš v Egyptě

11. duben 2021

Starozákonní zázraky zhudebněné Gioacchinem Rossinim vysíláme v neděli 11. dubna od 16:00.

Gioacchino Rossini se sices operní tvorbou rozloučil ve svých sedmatřiceti letech, přesto patří k nejslavnějším operním skladatelům.  Pro rodnou Itálii zkomponoval v letech 1810 až 1823 34 operních děl. Francii, kde působil od roku 1824 jako ředitel tamní Italské opery, věnoval dalších pět oper. Později se stal i královským skladatelem.

Mojžíš v Egyptě (italsky Mosè in Egitto [moze in edžitto] je tříaktová opera, kterou napsal Rossini ještě v Itálii na italské libreto Andrea Leone Tottoly, založené na divadelní hře „L'Osiride“ Francesca Ringhieriho z roku 1760. Premiéra opery se konala 5. března 1818 v tehdy čerstvě zrekonstruovaném divadle Teatro San Carlo v italské Neapoli. Dirigoval Nicola Festa. Opera Mojžíš v Egyptě  zpracovává známý biblický příběh o ranách egyptských a zázračném rozestoupení se Rudého moře, kudy prchající Izraelité projdou, zatímco jejich pronásledovatele – egyptské vojsko v čele s faraónem – moře pohltí. Andrea Leone Tottola v libretu kombinuje toto biblické téma  s milostným příběhem. Faraonův syn Osiride chce zabránit odchodu Židů, protože miluje dceru Izraele jménem Elcia.

Socha Mojžíše v Římě

Především však zde proti sobě stojí dva národy a náboženské komunity – židovská a egyptská. V opeře jsou skvělé davové scény a obě proti sobě stojící skupiny - Židy a Egypťany - vybavil Rossini rozsáhlými a krásnými sborovými partiemi. V popředí pak stojí logicky Mojžíš a Faraon. Na naší nahrávce je ztvárňují Ruggero Raimondi (Mojžíš) a Siegmund Nimsgern (Faraon), davové scény interpretuje Ambrosian Opera Chorus. Philharmonia Orchestra a celé provedení řídí Claudio Scimone.

O necelých deset let později, v roce 1827, Rossini za svého už pařížského působení  dílo revidoval a hlavně rozšířil pod novým názvem Mojžíš a faraon , aneb Překročení Rudého moře - a to na čtyřaktové libreto psané ve francouzštině, jehož autory byli Luigi Balocchi a Victor-Joseph Étienne de Jouy. K premiéře díla, do něhož přibyly mj. ve Francii nedomyslitelné balety, došlo v pařížské Opeře v Salle Le Peletier 26. března 1827. Ovšem francouzské publikum už znalo Mojžíše v Egyptě ještě dřív, než ji Rossini revidoval a rozšířil ve francouzštině a pro Pařížskou operu. Opera měla svou pařížskou premiéru v Italském divadle 20. října 1822.

Spustit audio