Adam Černý: Japonsko a Spojené státy modernizují svou alianci

14. duben 2024

Když se představitelé dvou zemí ujišťují o vzájemné podpoře, často je to součástí takříkajíc diplomatické rutiny. V případě poslední cesty japonského premiéra Fumia Kišidy za americkým prezidentem Joem Bidenem se o rutině mluvit nedá.

Současné americko-japonské vztahy názorně dokumentují, jak velkou proměnu v posledních takřka osmdesáti letech prodělaly a jak je formují aktuální hrozby v regionu, kterému je v 21. století přisuzován globálně strategický význam.

Čtěte také

Na konci druhé světové války nemohlo být o normálních vztazích mezi vítěznou mocností, tedy Spojenými státy, a poraženou mocností, která válku v Pacifiku rozpoutala, tedy Japonskem, ani řeči. Washington Tokiu naordinoval demokratickou ústavu s pojistkou omezení branných sil, které se ani nesměly nazývat armádou.

Soupeření Východu a Západu za studené války obě země před sedmdesáti lety sblížilo do té míry, že se Japonsko mohlo začít spoléhat na americký jaderný deštník.

Podobně jako v Evropě odsunul rozpad Sovětského svazu a jím ovládaného bloku bezpečnostní starosti do pozadí, ale vývoj v posledních letech je vrátil do první politické řady. Proto byl jistě pozoruhodný příslib, že se v rámci amerického kosmického programu má dostat na Měsíc japonský astronaut a že ve Washingtonu byla podepsána sedmdesátka bilaterálních dohod.

Čtěte také

Největší pozornost však patřila úvahám, jak adaptovat vztahy v oblasti bezpečnosti, aby dokázaly čelit kombinaci aktuálních hrozeb. Tu představuje expanzivní politika Číny v jihovýchodní Asii vůči jejím ostrovním sousedům jako třeba Filipínám a Tchaj-wanu zvláště, vytrvalé zbrojení Severní Koreje, která dnes disponuje vlastním jaderným a raketovým arzenálem, a v neposlední řadě dopady putinovské agrese vůči Ukrajině.

Nejistota po návratu Trumpa 

Nejnápadnější vývoj prodělávají ozbrojené síly Japonska, kde už se striktně nemluví o jejich úloze při územní obraně, ale mnohem častěji o potřebě připravit je na bezpečnostní spolupráci s dalšími zeměmi v regionu. Je tu patrné navyšování dlouho omezeného obranného rozpočtu, který má dosáhnout – podobně jako u členů NATO – během pěti následujících let dvou procent HDP.

Čtěte také

Modernizace ozbrojených sil zahrnuje nákup nejmodernějších amerických stíhacích bombardérů F-35 nebo přeměnu bojového plavidla JS Kaga vyvinutého původně jako nosič vrtulníků na první plnohodnotnou japonskou letadlovou loď od konce druhé světové války.

Současně s tím Japonsko rozšiřuje záběr své bezpečnostní politiky, která se dnes neomezuje na nejbližší okolí, kde existuje trojstranná dohoda, na níž se podílí kromě Spojených států Jižní Korea, a i čtyřstranná spolupráce se Spojenými státy, Austrálií a Indií zahrnující oblast Indo-Pacifiku.

Adam Černý

Nelze však přehlédnout výraznou nejistotu, jaká by mohla být bezpečnostní politika Spojených států, pokud by se v lednu příštího roku vrátil do Bílého domu Donald Trump.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio