Alexander Skrjabin & Boris Pasternak

13. březen 2020

Nové CD s klavírními skladbami Alexandra Skrjabina a Borise Pasternaka v podání Mariny Samson-Primachenko. Poslechněte si recenzi Dity Hradecké.

(…) Že se nakonec neproslaví symfonií či klavírním koncertem, ale tvorbou literární, za niž dokonce obdrží Nobelovu cenu, se u Borise Pasternaka rozhodlo v jeho devatenácti letech, poté co se šest let věnoval klavíru a kompozici na moskevské konzervatoři. Následoval odchod do Německa za studiem filozofie a k hudbě se už aktivně nevrátil. Skladby, které na tomto CD vydavatelství Arco Diva nahrála Marina Samson-Primachenko, lze tedy označit za juvenilie, přičemž zde u Pasternaka hudební vývoj končí. Není jich mnoho, vlastně jen tři – dvě Preludia a jednovětá Sonáta. Více se nedochovalo. (…)

Autenticita projevu Mariny Samson-Primachenko je patrná na první poslech, potvrzuje ji informace v bookletu, kde se píše o jejím osobním setkání s Pasternakovým synem, kterého kontaktovala proto, že chtěla vidět rukopisy skladeb. (…) Klavíristka se nebojí velkého romantického gesta, rozevlátého rytmu, přičemž ale užívá střídmé pedalizace, takže rozeznáte každou jednu notu v bravurně vyhraných pasážích ve smršti Skrjabinových Etud. Někde se toto gesto zdá být až na hranici manýry, podíváme-li se ale do partitury, zjistíme, že je v ní latentně obsaženo, a že jde o projev snahy vystihnout záměr skladatele. (…)

Nahrávka vyšla u vydavatelství Arco Diva

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.