Američtí studenti proti Izraeli. Vadí jim válka a disproporční utrpení Palestinců, uvádí novinářka Ciglerová

30. duben 2024

Na amerických univerzitách dochází k potyčkám mezi policisty a studenty protestujícími proti postupu Izraele v Pásmu Gazy. „Evokuje to dávnější protesty ze 60. let, kdy dokonce na několika univerzitách přišli studenti o život v důsledku policejních zásahů. Zejména na Kolumbijské univerzitě to studenty ještě víc utvrdilo v tom, že stanové městečko neopustí,“ popisuje ze Spojených států redaktorka Deníku N Jana Ciglerová.

Protesty se konají na zhruba 13 velkých amerických univerzitách a jsou propojené, takže lze mluvit o celonárodním studentském hnutí. Spolu s příměřím v pásmu Gazy je hlavním požadavkem studentů to, aby jejich škola přerušila styky s izraelskými univerzitami, s nimiž spolupracuje na výzkumu či výměnných programech.

Čtěte také

„Zároveň chtějí, aby univerzity odhalily finanční vazby na kohokoli, kdo profituje z izraelské odvety vůči Hamásu. To zatím žádná z univerzit neudělala,“ dodává Ciglerová s tím, že takový krok by školy významně ovlivnil.

Novinářka vysvětluje, že absolventi zejména (ale nejen) těch nejprestižnějších škol jsou totiž zvyklí své alma mater finančně podporovat. Konkrétně Kolumbijská univerzita pak má početnou skupinu studentů, absolventů a sponzorů židovského původu, kteří jsou vývojem znepokojeni a mnozí spolupráci ukončují.

Odkdy má záležet na tom, odkud kdo je a kde se narodili jeho rodiče? Amerika se tohle snaží vymýtit.
Jana Ciglerová

Židovští studenti amerických univerzit naproti tomu vypovídají o výhrůžkách a zastrašování, kterým čelí ze strany propalestinských demonstrantů. Podle Ciglerové je v protestech obsažen i antisemitismus vycházející z historických, rodinných či náboženských kořenů. Sporná je ale interpretace některých hesel, která za antisemitská považují židovští protestující.

Jana Ciglerová, novinářka

Jde například o známý slogan „Od řeky až k moři, Palestina bude svobodná“, který rektorka Kolumbijské univerzity Nemat Shafik před kongresmany odmítla označit za antisemitský.

Na původu záleží?

Ciglerová se domnívá, že většina studentů na amerických univerzitách není propalestinská, ale spíš protiizraelská:

„Vadí jim ta válka. Vadí jim to, jak Izrael odvetně bombarduje Gazu a utrpení jejích obyvatel, které je ve velmi disproporčním poměru. Na jedné straně zemřelo 1200 Izraelců, na druhé straně podle Hamásem vedeného ministerstva zdravotnictví v Gaze zemřelo 33 tisíc lidí a téměř 80 tisíc bylo zraněno,“ srovnává počty obětí novinářka.

Důsledky, které protesty studentů pro americkou společnost budou mít, budou trvat dlouho.
Jana Ciglerová

Jádro protestů zpočátku tvořili studenti, kteří mají blízkovýchodní kořeny, případně se tímto regionem akademicky zabývají. A právě poukazování na původ studentů je podle Ciglerové další problematický aspekt protestů.

Čtěte také

„Odkdy má záležet na tom, odkud kdo je a kde se narodili jeho rodiče? Amerika se tohle snaží vymýtit, aby se ke každému přistupovalo bez předsudků. Teď se nevyřešený spor na Blízkém východě přenesl na akademickou půdu a do Spojených států,“ konstatuje.

Mladí lidé podle ní mají přirozenou tendenci stavět se na stranu v jejich očích slabšího, v tomto případě Palestinců. Vše navíc umocňuje problematika Blízkého východu a blížící se prezidentské volby, kdy se politici ze všech částí spektra pro sebe snaží získat body.

„Protesty se zatím odehrávají zejména mezi mladými lidmi, ale důsledky, které pro americkou společnost budou mít, budou trvat dlouho poté, co se vyklidí poslední stan z prostranství Kolumbijské univerzity,“ uzavírá Ciglerová.

V čem se protesty podobají demonstracím studentů proti válce ve Vietnamu? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.