Asaf Gavron: Osadníci ovlivňují životy všech v Izraeli. Já byl zvědavý na jejich život

14. květen 2018

Jeden z hlavních hostů veletrhu Svět knihy, spisovatel Asaf Gavron, představil svůj román z prostředí ilegálních osad na Západním břehu Jordánu Osada na pahorku. Setkání s Asafem Gravronem pro Izraelský týden na Vltavě moderoval Petr Gojda. Úvodem hovoří velvyslanec státu Izrael Daniel Meron. Simultánní tlumočení Bianca Bellová a Irena Koutská. Hudba – Mouth and foot.

Asaf Gavron je autorem sedmi románů a jedné sbírky povídek. Překládá z angličtiny (například Philipa Rotha nebo J. D. Salingera), je zpěvákem hudební skupiny s názvem Ústa a noha, spolupracoval na vývoji počítačových her, věnoval se novinařině. Žije v Tel Avivu, ale žil také v Londýně, Berlíně a ve Spojených státech.

Za román Osada na pahorku získal v Izraeli mimo jiné prestižní Bernsteinovu cenu pro autory do padesáti let. Pozitivního přijetí se dočkal po celém světě.

Román se odehrává ve fiktivní ilegální osadě Maale Chermeš tři na západním břehu Jordánu. Vypráví ságu o založení a nezlomném životě osady, nesenou od prvních vět v ironickém duchu.

Základní absurdní situace vychází z faktu, že zatímco celá osada je ilegální a v průběhu celého románu nad ní visí Damoklův meč demolice a vystěhovávání ze strany izraelské armády. Různí vládní i nevládní činitelé naopak výstavbu podporují vědomě nebo i ve smyslu byrokratické nutnosti - osada je sice ilegální, ale kde je osada, tam vzniká právo na armádní ochranu, atp.

Hvězdy literatury, besedy, čtení. Vltava vysílá ze Světa knihy 2018

ArtCafé na Světu knihy, Sofi Oksanen

Český rozhlas Vltava se tradičně zapojuje do největšího tuzemského svátku knih a literatury přímo na místě v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Praze, i ve svém vysílání.

Kromě toho, že jde o velký osadnický román, je to také velký izraelský román, ve kterém se otiskují problémy celé společnosti, a nakonec s ústředními postavami se sem otiskuje také globalizovaný svět.

autor: Petr Gojda
Spustit audio