„Beru věci, jak přijdou.“ Brněnské toulky s básníkem Vojtěchem Rikanem o jeho tvorbě

28. duben 2024

Ve své dokumentární nahrávce z brněnského Špilberku představuje Ondřej Hybášek básníka Vojtěcha Rikana, který debutoval sbírkou Tvoje město hoří. Oba studují na JAMU.

Vojtěch Rikan je absolventem gastronomické školy, ze které se dostal na Divadelní fakultu JAMU, a to na obor Rozhlasová a televizní scenáristika a dramaturgie. Rikan je velkým milovníkem hudby, ale také textových RPG a brněnských kaváren. Od čtrnácti let se věnuje psaní poezie.

Zásadním milníkem jeho života se stalo září roku 2021, kdy v rámci soutěže Ortenova Kutná Hora získal 1. cenu a zároveň možnost vydat svou debutovou básnickou sbírku. Na internetových serverech postupně zveřejnil své dva poetické fikční světy, které propojil do ucelené existenciální sbírky Tvoje město hoří.

Vojtěchův spolužák z Divadelní fakulty JAMU a autor pořadu Ondřej Hybášek vypráví: „S Vojtou jsme se vydali na krátkou toulku po Brně, při které jsme navštívili několik kaváren a procházku jsme zakončili na Špilberku, kde jsme za větrných poryvů a ptačích zpěvů nahráli rozhovor spojený s autorským čtením. Nahrávali jsme při západu slunce, což tematicky vytvořilo obraz hořícího města. V rozhovoru jsme probrali Vojtovu inspiraci a podněty působící na jeho básnické střevo.

Vojta ve svých básních, jako je například Berlín, dokáže popsat atmosféru míst, která nikdy fyzicky nenavštívil. Jeho básně vznikají v dopravních prostředcích a s jakousi lehkostí do nich promítá svou vnitřní bouři, stejně jako to dělal kdysi Eminem.“

autoři: Alena Blažejovská , Ondřej Hybášek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.