Bohuslav Martinů

25. září 2023

Symfonický orchestr Českého rozhlasu v čele se svým šéfdirigentem Petrem Popelkou společně s houslistou Josefem Špačkem a klavíristou Miroslavem Sekerou nahráli pro vydavatelství Supraphon díla Bohuslava Martinů. Hodnocení připravil Petr Veber.

(…) Koncertní projekt a studiová nahrávka přivedly dohromady dvě mimořádné osobnosti mladší a mladší střední generace. Josef Špaček, při koncertech vždy usměvavý, hraje setrvale křišťálově čistě, s velkou, ale mimořádně neokázalou intenzitou. Hraje tak i zde. A Miroslav Sekera, ten je úplný introvert, skvělý pianista, který se nikam nedere, muzikální, oblíbený spoluhráč, nenápadný mistr v oboru klavírní spolupráce. Promítá to pochopitelně i sem. Hraje vnímavě, slouží autorovi a jeho věci. Třetí mimořádnou osobností tohoto projektu, ale vlastně vůbec, obecně, je Petr Popelka. Náruživý muzikant, který neomylně cítí, co která hudba potřebuje, a který umí strhnout i vést kolegy správným směrem. (…)

Spustit audio

Související

  • Sergej Rachmaninov: Klavírní koncerty

    Nová album pianisty Lukáše Vondráčka, Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a dirigenta Tomáše Braunera. Hodnocení připravil Petr Veber. 

  • Johannes Brahms: Symfonie

    Komplet všech čtyř symfonií Johannesa Brahmse, který postupně natočil s Orchestrem lipského Gewandhausu jeho někdejší šéfdirigent Herbert Blomstedt. 

  • Gustav Mahler: Symfonie č. 2

    Třetí položka z uvažovaného nového kompletu Mahlerových symfonií s Českou filharmonií a jejím šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Hodnocení připravil Petr Veber.