Cena Jindřicha Chalupeckého: Finále 2017

25. září 2017

V Pražákově paláci Moravské galerie v Brně se na skupinové výstavě představuje pětice finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Letos jsou jimi Romana Drdová, Dominik Gajarský, Martin Kohout, Richard Loskot a Viktorie Valocká.

Každý pro tuto příležitost přichází se samostatným projektem, dohromady ale jejich výpovědi můžeme vnímat jako sondu do přemýšlení nastupující generace umělců o výzvách dnešního světa: ve spektru médií od malby přes film až po instalaci se finalisté zabývají tématy jako je emoční napětí versus možnosti a hranice terapeutických a relaxačních postupů, dopady a souvislosti noční práce a života v noci, domesticita ve vztahu k futuristickým vizím a vědě, vícesmyslové prožitky na hranici legality, nebo možnosti přenosu exotických inspirací do lokálního prostředí.

ART’S NOT DEAD! Vltava mění po patnácti letech vysílací schéma. Oslavte to s námi 1. října

Art is not dead

Přijďte v neděli do budovy Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2. Připravujeme pro vás koncerty, performance i diskuze.

Finalisty vybrala mezinárodní porota ve složení výtvarný kritik a kurátor Marek Pokorný, umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO, umělec Jiří Kovanda, teoretička umění a ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá, islandský kurátor Gunnar B. Kvaran, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu, teoretička umění a kurátorka Pavlína Morganová, a Marina Shcherbenko, kurátorka a odborná poradkyně v Bottega Gallery a Shcherbenko Art Centre v Kyjevě.

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého 2017 bude vyhlášen 26. 11. 2017 v Univerzitním kině Scala v Brně.

autoři: Pavlína Hornová , Hok
Spustit audio