Ceny Anděl jsou rozdané, hudební publicista Jiří Černý vstoupil do Síně slávy

20. červen 2020

Hudební publicista, kritik a také dlouholetý spolupracovník Českého rozhlasu Jiří Černý (84) vstoupil do Síně slávy. Během předávání hudebních Cen Anděl ho tam uvedla porota složená z novinářů, muzikantů a producentů. Posluchači Českého rozhlasu Vltava znají Jiřího Černého například z pořadu Sedmé nebe.

Čtěte také

„Chci lidem zprostředkovávat muziku, ke které by se jinak nedostali,“ říkával Jiří Černý. Se svými hudebními pořady známými jako antidiskotéka nebo Roc(k)ování brázdil několik desítek let celou republiku, a brázdil by ji i letos, kdyby neutrpěl úraz, kvůli kterému musel naplánovaný program zrušit a uchýlit se pod dozorem lékařů k rehabilitaci. Na konci dubna však na web Jiřího Černého přibyla dobrá zpráva. Napsal ji Černého zvukař Petr Smetánka.

„Díky skvělé péči týmu lékařů, sestřiček a fyzioterapeutů a hlavně díky své neuvěřitelné vůli dát se zase dohromady a s tím spojeným tvrdým cvičením – poslední rekord na rotopedu byl 14 km/40 minut! – je Jirka zpět doma a ve výborné kondici i náladě. S rehabilitací pochopitelně pokračuje, ale je ve svém prostředí a to je podstatné.“

Práci Jiřího Černého připomínáme pořadem Sedmé nebe, který na Vltavě poprvé připravil 19. května 2019. V hudební hodince představuje čtvrté sólové album irského písničkáře Glena Hansarda, album Bazén slovenské skupiny Korben Dallas anebo trojdiskový výběr sólových koncertních nahrávek Filipa Topola.

Čtěte také

Jiří Černý se narodil 25. února 1936 v Praze. Aktivně sportoval, na reprezentační úrovni se věnoval lukostřelbě. Vystudoval žurnalistiku a první zkušenosti sbíral jako sportovní redaktor. V padesátých letech psal o sportu do Československého sportu, v Mladém světě pak v letech šedesátých komentoval kulturní dění. Úplně prvním textem s hudební tematikou však byla recenze inscenace opery Carmen od Georgese Bizeta v někdejším Smetanově divadle (dnes Státní opera Praha), která vyšla v roce 1956 ve Večerní Praze.

Od roku 1964 uváděl se svou tehdejší ženou Mirkou první rozhlasovou hitparádu Dvanáct na houpačce, vysílat se mohla ovšem jen do roku 1969. Od počátku sedmdesátých let pořádal po celé republice zmíněné poslechové pořady, na nichž působil jako „svérázný diskjockey, který v dramaturgii a komentářích k hraným skladbám zcela pomíjel kritéria popularity.“

Jiří Černý s časopisem Rock & Pop

Setkání nad hudbou důležitých osobností zahraniční i tuzemské hudební scény organizoval i v dalších letech. Je také autorem antologií za zahraničních LP desek, k nimž psal fundované texty. Československému posluchačstvu v 60. a 70. letech blíže představil například Beach Boys, Paula Simona s Artem Garfunkelem nebo Boba Dylana.

V období listopadové revoluce se stal moderátorem demonstrací. Po revoluci Černý působil jako šéfredaktor časopisu Rock & Pop a pokračoval v psaní recenzí operních představení. Jeho postřehy bylo ještě loni možné číst například na webu Aktuálně.cz. Na stanici Českého rozhlasu Dvojka uváděl třináct let pořad Klub osamělých srdcí seržanta Pepře.

Spustit audio

Související