Český komiks zalila růžová vlna. Srdcovka Štěpánky Jislové je událost roku

7. prosinec 2023

Autobiografický komiks Srdcovka se rychle zařadil mezi nejzásadnější díla současného českého komiksu. Autorka Štěpánka Jislová v něm podniká osvobozující cestu svým dospíváním, vztahovou historií, sexem a traumaty.

„Český komiks nejenže se v posledních letech znovu nadechl, ale zhluboka dýchá. V posledních třech letech mi dělá jen radost,“ říká literární a komiksová publicistka Kateřina Čopjaková.

A chválí jmenovitě Srdcovku, velmi osobní ohlédnutí Štěpánky Jislové za dospíváním, nezdravým dlouholetým vztahem poznamenaným traumaty a výchovou. „Kdyby to bylo jen autobiografické, tak by to taková událost nebyla. V Srdcovce vidíme ale i snahu o přesah i zobecnění. Je aktuální a výjimečná,“ podtrhuje Čopjaková. „Štěpánka Jislová předvedla dost výjimečný výkon – v novince se ukazuje jako dobrá kreslířka i dobrá spisovatelka,“ potvrzuje editor a publicista Matouš Hrdina. Na komiksu oceňuje i to, že reflektuje limity toho, jak jde spletitý život vměstnat do vyprávění.

„Co se stalo, je důležitější, než komu se to stalo,“ zní jedna z úvodních vět Srdcovky. „Pro mě to znamená, že autobiografie není bulvár,“ říká v podcastu Vlna sama Štěpánka Jislová. „To, že jsem se dokázala osobnostně změnit, považuju za svůj životní masterpiece, a tak mi dávalo smysl o tom vyprávět.“

„Na komiksu je pracné všechno. Každá stránka představuje tak dva až tři dny práce. A odvyprávět příběh vyžaduje vždy minimálně sto stran,“ popisuje práci na Srdcovce. Na rozložení grafické a scenáristické práce měla Jislová excelovou tabulku i 240 storyboardových kartiček, které jí umožňovaly komiks rozvrhnout.

„V českém komiksu teď pozorujeme velký nástup autorek. Říkám tomu růžová vlna. Přináší autobiografii, otevírání témata jako jsou pocity, stereotypy a genderová témata. To je nejzásadnější pozorovatelný trend,“ říká Kateřina Čopjaková. Za hlavní líhně označuje Fakultu umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni a „o něco tradičnější, individualističtější“ UMPRUM.

Jak probíhá práce na komiksu? Co jsou další důležité trendy v domácím prostředí? Jakými neduhy český komiks trpí? Jaké reakce sklízí otevřeně osobní Srdcovka? Poslechněte si podcast Vlna!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka