Čím temnější tma, tím méně Světla stačí. Rozhlasová premiéra suity Znovu kytaristy Štěpána Raka

30. leden 2024

Světoznámý kytarista, skladatel a vysokoškolský pedagog Štěpán Rak představuje v Akademii rozhlasovou premiéru své nové suity pro kytaru s názvem „Znovu“, věnované Alfredu Strejčkovi. Dále pak i dvě ukrajinské písně věnované nejbližším a skladbu „Dobro a Zlo“ z cyklu Cesta do pohádky. V rozhovoru s Lucií Hradilovou přibližuje svoji hudbu, učitele Štěpána Urbana, vlastní techniku hry na kytaru, vypráví také o cestách, přátelství, statečnosti, Světle a naději.

Suitu pro kytaru nazvanou Znovu natočil Štěpán Rak začátkem července 2023 v ostravském rozhlasovém studiu ve spolupráci s hudebním režisérem Františkem Mixou a mistrem zvuku Lubomírem Výrkem. Dílo má 8 částí – slavnostní Fanfáry, cituplnou Píseň pro krásnou Esmeraldu, Znovu odrážející náročný životní čas uměleckého kolegy a přítele Alfreda Strejčka, foglarovsky laděnou Píseň úplňku pro Jestřába, dále Rondo pro Dona Quichota, které je vyjádřením nesmírné vnitřní síly přítele začít znovu.

Štěpán Rak

Šestá část Nevypité kafe připomíná naše možnosti utvářet život a promarněné chvíle, které v něm míváme. Symfonicky laděná Aqua vitae přináší příběh vody od kapiček k moři věčnosti a zachycuje také okamžik, kdy už voda není, kdy je jen vyprahlost, a přesto nakonec voda znovu vytryskne.

Závěrečná Romance-Rapsodie odkazuje na známou anonymní skladbu, kterou kytaristé rádi uvádějí a kterou Štěpán Rak zpracoval v jedinečném podání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.