Detektivky pro čtenáře literatury. Kate Atkinsonová v sérii s Jacksonem Brodiem zkoumá ztráty, nálezy i nevratná poškození

26. leden 2024

„Štěstí nikoho nezajímá. O štěstí nelze napsat knihu. Můžete to zkusit, ale... Takže v podstatě píšete o ztrátě a nenávratném poškození. To je fascinující věc ke zkoumání,“ uvedla britská spisovatelka Kate Atkinsonová v rozhovoru k seriálové adaptaci své řady s detektivem Jacksonem Brodiem.

Do vážné literatury patří i pro své četné metatextové narážky.
Hana Ulmanová

Autorka je v českém kontextu známá spíše vrstevnatými romány V zákulisích muzea (Whitbreadova cena 1996), Život za životem, nebo Bůh v troskách. Její detektivní řada má dosud v angličtině šest svazků, česky zatím zahrnuje knihy Neuzavřené případy, Něco za něco a Kdy už přijdou dobré zprávy?. Uvedeným názvem třetího titulu jako by ironicky komentoval dění melancholický protagonista, který už nepracuje u policie, ale pátrání se přesto nevyhne. Čím je linie literární tvorby Kate Atkinsonové s krimi zápletkou specifická, na to se redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková ptala překladatelky Veroniky Volhejnové a knihu recenzovala i Hana Ulmanová.

Spustit audio

Související