Domy, které musíte poznat! Vydejte se na architektonické expedice s Adamem Štěchem

15. červen 2023

Proč se vyplatí na pražské Letné zvednout hlavu? Kde se v Liberci vzala vila ve tvaru zaoceánské lodě? Může být továrna na punčochy uměleckým dílem? V podcastu Hmota Českého rozhlasu Vltava hledá odpovědi teoretik architektury Adam Štěch. V pěti dílech vyráží na architektonické expedice do různých koutů země a objevuje domy, jejich tvůrce i obyvatele. Nasaďte si sluchátka a vydejte se poslouchat stavby, prostory, formy, hmotu…

Koncept a scénář: Adam Štěch
Režie a dramaturgie: Klára Fleyberková
Sound design a zvukový mix: Tomáš Pernický
Výtvarné zpracování: Matěj Činčera, Jan Kloss (OKOLO)
Fotografie: Tomáš Vodňanský
 
Premiéra: 15. 6. 2023
Podcast Hmota poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Teoretik, novinář a kurátor Adam Štěch (1986) absolvoval studium kunsthistorie na Karlově univerzitě v Praze a záhy se vydal na úspěšnou cestu přemýšlení a psaní o designu a především architektuře. Stavby 20. století objevuje více než 15 let. Jezdí za nimi po celém světě, navštěvuje a fotografuje unikátní a často mámo známé klenoty modernistické architektury. Prochází privátní domy i veřejné interiéry a hledá pozoruhodné výtvarné prvky.

Vedle svého instagramového profilu okolo_architecture a knižních publikací tyto objevy už dva roky přináší i skrze vltavskou Mozaiku. Právě teď navíc Vltava přichází s pětidílným podcastem Hmota, který posluchače zavede přímo tam, kam Štěch doteď chodil sám.

Architektonické expedice na pět míst po celé zemi otevírají dveře brněnského divadla, smuteční síně na Valašsku, vily ve tvaru zaoceánské lodi v Liberci, ale taky letenských činžáků, cukrárny nebo továrny na punčochy a svetry. Díky jedinečnému sound designu se ocitnete přímo uvnitř dění. Tak zavřete oči a nechte se provést tím nejpovolanějším objevitelem architektonických zázraků. Protože domy někdy stačí jenom slyšet.

autor: Adam Štěch