Dva životy, jedna herečka. Kateřina Macháčková rozehrává v Divadle v Řeznické příběh Goebbelsovy sekretářky i sexuální terapeutky Ruth

4. prosinec 2023

Dva odlišné životní osudy – Goebbelsova sekretářka a doktorka Ruth, slavná americká sexuální terapeutka – a také dvě mimořádné příležitosti pro herečku Kateřinu Macháčkovou. Obě inscenace s ní pro Divadlo v Řeznické připravil filmový režisér Radim Špaček.

Získat v rozmezí prakticky jednoho roku dvě tak výlučné role, navíc v monodramatu, je jedinečná životní zkušenost. Inscenace Jeden německý život měla premiéru ještě za covidu v roce 2021, před rokem pak druhá hra Show dr. Ruth. Autorem hry Jeden německý život je známý dramatik Christopher Hampton.

Kateřina Macháčková

Role v životopisné divadelní hře o Karole Ruth Siegel, ženě, která přežila holokaust a stala se nejslavnější americkou sexuální terapeutkou a průkopnicí v tomto směru. To je další herecká proměna Kateřiny Macháčkové. Na rozdíl od Jednoho německého života se v tomto případě jedná o příběh téměř z opačného společenského dění. Jde o stand-up komedii s velice tragickým podtónem jejího smutného života.

Jaké to je odžít si na scéně tak výlučné příběhy a to v monodramatu, tedy sama jen s publikem?

„Jsem celoživotní trémista a neuměla jsem si představit, že vyjdu na jeviště sama. Ovšem v období pandemie bylo všechno jinak. Zkoušeli jsme to asi půl roku s Radimem Špačkem, se kterým jsme si strašně padli do noty a bylo to bezvadný. Třeba role doktorky Ruth je velmi intenzivní, já jsem se stand-up komedií neměla vůbec zkušenosti a musím říct, že toto představení se tomu čím dál víc blíží. Jsem u těch lidí blízko a ptám se jich i na různé choulostivější věci, třeba kdy měli poprvé sex. Když jsem viděla tam záznam stejného představní v Americe, tak tam všichni odpovídají a smějí se. A u nás se lidi zaříznou do sedadla a nevím, jestli spí nebo co se děje. A pak na konci vždycky vyskočí a tleskají,“ říká Kateřina Macháčková.

autor: tvod
Spustit audio

Související