Gustav Mahler: Symfonie č. 1

4. září 2023

Novinka České filharmonie a jejího šéfdirigenta Semjona Byčkova – nahrávka První symfonie Gustava Mahlera, další položka z připravovaného kompletu skladatelových devíti dokončených symfonií. Hodnocení připravil Petr Veber.

(…) Česká filharmonie zde hraje prvotřídně a interpretační koncepce jejího šéfdirigenta Semjona Byčkova je víc než dobrá. Ale i kdybychom se zaobírali myšlenkou, že je těžké přinést něco nového (nebo dokonce že je zbytečné zaznamenávat znovu a znovu tolikrát už natočená díla), platí, že je publikum, ať už to v sálech, nebo to u přehrávačů zvukových nosičů, zvědavo, jak tady a teď hraje jejich oblíbený orchestr a jejich oblíbený dirigent, totiž v jedinečné konstelaci a symbióze, v té, jejímiž jsme současníky a svědky. Starší nahrávky se nemilosrdně stávají součástí minulosti a ty přicházející v ideálním případě vzrušují tím, že jsou nové. (…)

Spustit audio

Související

  • Gustav Mahler: Symfonie č. 2

    Třetí položka z uvažovaného nového kompletu Mahlerových symfonií s Českou filharmonií a jejím šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Hodnocení připravil Petr Veber.

  • Gustav Mahler: Symfonie č. 4

    Další část plánovaného mahlerovského kompletu Semjona Byčkova a České filharmonie. Hodnocení připravil Petr Veber.  

  • Gustav Mahler: Symfonie č. 5

    Nahrávka, která je dalším příspěvkem do nového mahlerovského kompletu České filharmonie a jejího šéfdirigenta a hudebního ředitele Semjona Byčkova.