Gustav Meyrink: Moje radosti a strasti na onom světě

15. březen 2018

Mysteriózní až tísnivá povídka německy píšícího spisovatele, ovlivněného atmosférou staré Prahy, především pak pražského židovského ghetta. Poslouchejte on-line do 21. března 2018.

Logo

Gustav Meyrink (1868–1932) se narodil ve Vídni jako nemanželský syn würtemberského ministra a bavorské dvorní herečky Marie Meyerové (Mayer bylo jeho původní jméno). Od roku 1884 žil v Praze, kde si z peněz odkázaných otcem otevřel bankovní dům. Scházel se s mladou generací pražských a německých novoromantiků. Roku 1891 spoluzaložil a předsedal zednářské lóži „U Modré hvězdy“, jejímiž členy byli například Karel Weinfurter, Julius Zeyer a Emanuel z Lešehradu. Zajímal se o východní vědy, okultismus a historii tajných spolků, řádů a společenství. Roku 1904 pod vlivem policejního šikanování a křivého nařčení z bankovního podvodu, a také následkem měšťáckého odporu proti jeho povídkám plným ironie, antimilitarismu a tajuplna, opustil Prahu natrvalo. Do konce svého života žil ve Starnbergu v Německu.

V povídce Moje radosti a strasti na onom světě z roku 1914 dokonale potvrzuje, jak mistrně dokázal zacházet s mysteriózní až tísnivou atmosférou.

Účinkuje: Jiří Ornest

Překlad: Eva Pátková
Režie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 1996.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.