Hans Christian Andersen: Zpráva o cestě do Saského Švýcarska. Cestovní deník dánského pohádkáře

V roce 1831 podnikl mladý, začínající dánský spisovatel Hans Christian Andersen cestu na jih do střední Evropy a přes Míšeň a Drážďany se dostal až do Českosaského Švýcarska. Dojmy ze svých cest zaznamenal v cestovním deníku. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Tomáš Havlínek
Připravil: Michal Jareš
Překlad: Jaroslav Holoubek a Jelena Klare
Režie: Petr Gojda
Premiéra: 9. 8. 2023

I po letech můžeme prožívat okouzlené a okouzlující dojmy pozdějšího pohádkáře z návštěvy Drážďan, z prohlídek kostelů i galerií, z návštěv u slavných literárních osobností, ale hlavně se s ním vydat do přírodních scenérií Saského Švýcarska, cestou po Labi i mezi skály.

Při jeho cestách pěšky, ve drožce i na lodi není nouze o historické exkurzy ani všednodenní historky. Příběhy třicetileté války se otiskují do názvů přírodních scenérií a krásná krajina se propisuje do duše básníka stejně mocně jako Raffaelova Madona na zdi. Celým textem pak prosvítá Andersenův zamyšlený duch obracející se od pozorovaného vždy k citovosti člověka i k obrazům veškerenstva.

autor: Michal Jareš
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.