Henri Bosco: Měsíční pahorek v dlani. Četba z poetického románu francouzského spisovatele

Zasvěcení do tajů moudrosti života bývá často prožíváno jako přerod celé osobnosti. Rovněž hrdina Boscova románu Martial de Mégremut cítí, jak se v něm probouzí dosud dřímající a netušená krev, když je povolán převzít dědictví po svém zesnulém strýci Malicroixovi. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Jiří Schwarz, Soběslav Sejk a Boris Rösner
Připravila: Jitka Chrtková
Překlad: Stanislav Jirsa
Režie: Michal Pavlík
Natočeno: 1991

Martial v sobě objevuje krev temnější a divočejší, než jaká koluje v žilách mírných a usedlých Mégremutů, jimiž byl vychován. Je také bližší silám nespoutaného života v kraji delty řeky Rhony – Camargue. A právě do tohoto kraje přichází hrdina románu převzít po zesnulém strýci dědictví v podobě domu s pozemky.

Spolu s tímto dědictvím přichází i životní zkouška, iniciační dobrodružství, v němž se hrdina sžívá s lidmi i se živly svého nového prostředí a utvrzuje svůj přerod. Dozvuky dávné tragédie i úklady, jež kolem Martiala spřádá jeden notář, se prolínají s životem přírodních živlů – řeky, vichrů, dešťů a sněhu.

Prozaik Henri Bosco (1888–1976) se svým svrchovaným básnickým smyslem pro tajemství a pro dramata lidských duší napsal svůj vrcholný román Měsíční pahorek v dlani (1948) jako vzrušující meditaci plnou moudrosti.

autor: tur
Spustit audio

Související