Husitský chorál zahájil koncert české hudby na BBC Proms. Poslechněte si ho on-line

29. srpen 2017

V programové řadě Koncertní sezona zazněl poslední srpnové pondělí večer záznam z festivalu BBC Proms – program Symfonického orchestru BBC sestavený výhradně z české hudby. Jeho protagonistou byl v Royal Albert Hall v Londýně dirigent Jakub Hrůša. Šlo o jeho debut na tomto festivalu. 

Záznam koncertu on-line k poslechu do 27. září 2017.

Stanice Vltava se v pondělí 28. srpna večer přihlásila k nabídce Eurorádia, ke snímkům poskytovaným z londýnského festivalu BBC Proms. V programové řadě Koncertní sezona zazněl pouhé dva dny starý záznam programu sestaveného výhradně z české hudby. Jeho protagonistou byl v Royal Albert Hall dirigent Jakub Hrůša. Šlo o jeho debut na tomto festivalu. 

Koncert BBC Proms s pořadovým číslem 56 a s datem soboty 26. srpna nesl podtitul Česká reformace. Opakovaně při něm zazněl husitský chorál Ktož jsú Boži bojovníci. Hned na začátku v podání sboru. A potom zpracovaný ve dvou symfonických básních od Bedřicha Smetany – v Táboru a Blaníku z Mé vlasti, v Husitské předehře od Antonína Dvořáka, ve scéně z Janáčkovy opery Výlety páně Broučkovy a v Sukově symfonické básni Praga. Krom toho byla na programu také Polní mše Bohuslava Martinů, pozoruhodná skladba z doby formování československých jednotek v zahraničí v době druhé světové války.

02104568.jpeg

Jakub Hrůša stál na BBC Proms za pultem Symfonického orchestru BBC, který po několik let vedl jeho učitel Jiří Bělohlávek. Hrůšova umělecká dráha neustále dostává nové vynikající zastávky. Vedle šéfovské funkce u Bamberských symfoniků a vedle pravidelných úkolů v Japonsku bude také hlavním hostujícím dirigentem londýnského Orchestru Philharmonia. A do řady mezinárodních debutů a hostování přidal v uplynulých měsících několik dalších, mimo jiné třeba Mou vlast se světoznámým orchestrem v Chicagu.

Festival BBC Proms je nejen jednou z největších a svou dostupností a záběrem i jednou z nejdemokratičtějších hudebních přehlídek v Evropě, ale také patrně nejnáročnějším projektem stanice BBC 3 britského veřejnoprávního rozhlasu. Desítky koncertů mimo jiné znamenají po několik letních týdnů každodenní večerní přímý přenos.

autor: Petr Veber
Spustit audio