Hynek Bočan: režisér s čistým štítem

4. leden 2019

Filmy Sláva a čest, S čerty nejsou žerty, Bumerang nebo Pasťák, a seriály Přítelkyně z domu smutku, Hotel Herbich, Rychlé šípy a Zdivočelá země. To jsou jenom některé z titulů, které má na svém kontě filmový režisér Hynek Bočan.

Přestože kolem sebe vidí mnohé nepravosti, patří k těm, kteří si třicetiletí svobody po pádu komunistické diktatury v listopadu 1989 užívají. Sám totiž zažil několik režimů, a z toho dva totalitní, kdy se rozhodně o svobodě nedalo mluvit ani vzdáleně. Tím prvním byla válka, fašistická cenzura, koncentrační tábory, popravy, vyhlazování celých obcí. Druhá přišla po únoru 1948, a s tou první jmenovanou si v ničem nezadala. Justiční vraždy, koncentráky, zdeformované mezilidské vztahy. Obě doby si vyžádaly oběti i v Bočanově rodině.

Prorocký hlas Boba Dylana nyní kompletně i v češtině

Bob Dylan, turné po USA

Autenticita, tajemnost, neuchopitelnost, prorocký hlas. Právě tato označení se nejčastěji objevují v souvislosti s písňovou tvorbou amerického textaře a hudebníka Boba Dylana. Nakladatelství Argo připravilo třísvazkový komplet Dylanových písňových textů vytvořených mezi lety 1961-2012, a to v dvojjazyčné zrcadlové edici, tedy v anglickém originálu a českém překladu zároveň.

Listopad 1989 vlil všem do žil nové naděje. Ne všechny byly naplněny, přišla i vyslovená zklamání. V rozhovoru s Tomášem Pilátem pro vltavskou Mozaiku mluví Bočan například o tom, co se dělo v raných devadesátých letech na Barrandově nebo ve Státním filmu. Padla sice cenzura, současně ale padly i dobré a logické záležitosti především organizačního a tvůrčího charakteru. Jak říká, a především jak předpověděl Jiří Menzel, politická cenzura byla nahrazena cenzurou peněz.

Z režisérova vyznání se dále dozvíme podrobnosti o jeho vztahu k televizi, současným dokumentům, a samozřejmě i k politickému vězni a spisovateli Jiřímu Stránskému, se kterým tvoří umělecký tandem už více než padesát let. Trošku úsměvná je pasáž, ve které věhlasný režisér mluví o hodinářích, hodinách a jejich zvuku šířeném podlahou.

Všechno dohromady to dává vzácnou a poučnou mozaiku vzpomínek a názorů jednoho z nejvýznamnějších českých filmových režisérů, který vloni oslavil osmdesátku. Popřejme Hynku Bočanovi hodně zdraví do příštích let.

Spustit audio