I mlsání může být zdravé. Upečte toho méně, ale dokonale vychucené, radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

6. prosinec 2021

Podle špičkové cukrářky oceněné v mnoha soutěžích žijeme v přebytku a taky podle toho vypadá náš jídelníček. „Čím jsme vyspělejší zemí, tím bychom relativně vzato mohli jíst lépe, ale není tomu tak. S přílivem množství, které máme k výběru, bych řekla, že jsme se do toho ‚vlili‘ a ten průmysl nás totálně válcuje,“ říká v pořadu Hovory Mirka van Gils Slavíková.

„Takže to krásné – sednout si, zklidnit se a dopřát si jídlo  je trochu upozaděné, což je velká škoda. Málokdo si uvědomuje, že jídlo je základem našeho žití. A tak, jak jíte, tak prožijete i svůj den. Když do sebe všechno natlaskáte a nedáte si k jídlu ten správný čas, zatěžujete celý metabolismus, celé tělo,“ dodává.

„Vzpomeňte si – pak jste rychle unavení, máte pocit těžkého těla a tak dál. Myslím, že kvalitní strava s kvalitním časem, kdy se jídlu oddáváme, to je něco, kde máme co dohánět,“ připomíná Mirka van Gils Slavíková.

Řádně založit za žebřiny

Podle úspěšné cukrářky opravdu existuje i to, co bychom mohli nazvat zdravým mlsáním.  

„Zdravé mlsání přece může být se všem. Je to zlozvyk, že když pečeme buchtu, tak přece nedáme péct jen třetinu plechu. Já tomu říkám řádně založit za žebřiny. A to vás to nutí jít cestou nekvalitních surovin. Protože chceme ušetřit a mít toho hodně. Jsem ale opačného názoru – málo, ale dokonale vychucené, to vám přece nemůže ublížit,“ připojuje svou zkušenost.

Čtěte také

Kdyby si cukrářka mohla vybrat, ve kterém historickém období by chtěla žít, obratem odpovídá první republika.

„Byla to ruční práce, umělecké řemeslo. Je to nadstavba, protože člověk cukrařinu a priori nepotřebuje ke svému dennímu životu, ale má navodit krásný moment, krásný den.“

„Tehdy byly výborné suroviny, v dezertech byla daleko větší fantazie a bylo to opravdu o dokonalé ruční práci, což je to, co mne na první republice baví úplně ze všeho nejvíc,“ přiznává.

Při nákupu přemýšlím 

Cukrářka se domnívá, že dnes jsou lidé tak ovlivněni internetem a sociálními sítěmi, že je to „ode zdi ke zdi“.

„Takže najednou se všichni vrhnou na špaldu, protože to je to nejlepší, za chvíli je to keto dieta – a kouká na vás všude. V té chvíli si vždy vzpomenu na svou babičku, když říkávala: ‚Víš co, vždy zlatý střed. Od všeho trošku a všechno s mírou.‘ A já vždy říkám: ‚No, to znamená se mnou‘,“ směje se Mirka van Gils Slavíková.

Osobně dost přemýšlím nad tím, co jím.
Mirka van Gils Slavíková

Když přemýšlí o historii vaření, přiznává, že kdysi byla jídla daleko kaloričtější, hutnější, dnes jde spíš o light kuchyni.

„Osobně dost přemýšlím nad tím, co jím. Ani nechodím nakupovat potraviny tak, že je jen tak naházím do košíku a šup ke kase. Ale čtu a přemýšlím nad tím, co ten který produkt obsahuje. A mám i své ,úchylky‘, nakupuji tak, abych minimalizovala palmový olej, abych neměla delfíny v tuňákovi a tak podobně,“ uzavírá.

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Je držitelkou francouzského titulu Professeur en Sucre d'Art a v roce 2002 zvítězila ve Velké ceně Paříže v přípravě svatebního dortu croquembouche.
V roce 2002 studovala na Národní vysoké škole cukrářské ve Francii, kde získala nejvyšší cukrářský titul Professeur en Sucre d'Art. V České republice vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, kancléřku Angelu Merkelovou a také pro americkou političku Condoleezzu Riceovou.

Celý rozhovor pořadu Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související