Ilja Hurník: Lov na pláč. Komedie o psychiatrovi, houslistovi a hledání hudební struktury pláče

22. listopad 2022

Dva přátelé, muzikant a psychiatr, mají poněkud zvláštního koníčka. Nahrávají si na magnetofon lidský pláč a následně jej přepisují do not. Podaří se jim natočit pláč tesklivý, závistivý, vzteklý. Jen jeden ne a ne ulovit – pláč radostný, šťastný… Groteskní komedií Lov na pláč připomínáme sté výročí narození Ilji Hurníka. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hudební improvizace: Václav Snítil
Osoby a obsazení: Profesor Brünn, psychiatr (Jiří Němeček), Marta, jeho žena (Jaroslava Adamová), Mistr Hladovec, houslista (Zdeněk Řehoř), Herečka (Slávka Budínová), Paní Kubátová (Vlasta Jelínková), Sestra Anežka (Ludmila Roubíková), Hlasatel (Jiří Valenta), Hlasatelka (Věra Šafránková), Sonička (Milena Dostálová) a Režisér (Miloš Kopecký)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1969

Opravdu rozmanité umělecké zážitky může posluchačům Českého rozhlasu evokovat jméno Ilji Hurníka, tvůrce několika talentů i profesí. Někteří si ho vybaví jako hudebního skladatele, jiní jako klavíristu, další jako hudebního pedagoga a ještě další jako spisovatele a dramatika.

Velmi osobitá je i stopa, kterou za sebou nechal na poli rozhlasové dramatiky. Pro scénáře jeho her (např. Moli, Hudebně doložený Ezop, Klavíristé, Seance, Profesor Morus, Stručná rukojeť dějepisná, Stradivariana) je typická hravost, ironie a především originální výchozí nápad, často ze světa hudby nebo z historie.

Pláč má hudební znaky, vždycky tytéž, podle toho, co je jeho příčinou. Takže hudební analýzou lze příčinu určit.
citát ze hry Ilji Hurníka Lov na pláč

Mnoho z nich natočil režisér Jiří Horčička, stejně jako Lov na pláč v roce 1969. V hlavních rolích účinkují Jiří Němeček, Zdeněk Řehoř, Jaroslava Adamová, dále Miloš Kopecký, Slávka Budínová, Vlasta Jelínková, Ludmila Roubíková a další.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související