Jak zlepšit svůj spánek? Neusínat u televize a mít režim, doporučuje odbornice na spánek

12. říjen 2023

Hostem vysílání Českého rozhlasu Karlovy Vary byla Katarína Evansová, chronobioložka z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Hlavním tématem rozhovoru byl spánek.

„Chronobiologie se zabývá studiem biologických rytmů, jak vlastně organismus reaguje na změny, například když máme změnu času, jak se s tím vyrovnáváme a s tím souvisí i změna světelnosti. Když se právě mění ten čas, v zimě máme podstatně méně toho světla, a to všechno ovlivňuje ty naše biologické rytmy a ty následně ovlivňují další rytmy a věci, které se nám dějí v těle – například právě ten spánek,“ přiblížila svou práci Katarína Evansová, která se právě chronobiologii věnuje už několik let.

Spánek a jeho délka i kvalita se přirozeně mění také v průběhu života, také tím se Katarína zabývá. „Když si to vezmeme úplně od začátku, miminka spí i 20 hodin denně a dokážou být fakt pár minut vzhůru. Postupem času ten spánek je nikoliv polyfazický, ale monofazický. To znamená, že i menší děti spí celou noc. Dospělý jedinec by měl spát jen v noci ideálně těch osm hodin. Každé období má svá specifika. Malé děti potřebují víc spánku, puberťáci potřebují víc spánku, následně je spánek stabilnější a zas s přibývajícím věkem je přerušovaný.“

Specifickou skupinou, co se týče spánku, jsou podle ní senioři. „Má to více důvodů. Jednak právě to, že se mění metabolismus, zároveň spánek už není takový jako by měl být, potom se budí brzo. Souvisí to i s tím, že mají odpolední spánky. Odpoledne jsou trochu unavení, lehnou si. Samozřejmě odpolední spánek je zdravý, skvělý, ale zase musí být korigovaný. Když si někdo lehne na hodinku, dvě, výrazně to ovlivní tu dobu, kdy jde spát a kdy se mu podaří zaspat,“ říká chronobioložka.

A jak je to s usínáním u televize? „Často právě senioři usínají u televize. To už zas není vhodné kvůli tomu návyků a modrému světlu. Potom se narušuje spánek, protože usne u televize, vzbudí se třeba o hodinu, nebo dvě později, a narušuje si ten spánek.“

Spustit audio