Jakub Arbes: Zázračná madona. Co kdyby na světě existovala látka, díky které můžete být krásnější?

2. duben 2024

Premiéru tajemného příběhu o posedlosti krásou, sebezničující lásce a jedu, který zabíjel, poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Rozhlasovou hru na motivy stejnojmenného romaneta uvádíme k 110. výročí úmrtí Jakuba Arbese.

Dramatizace a režie: Ondřej Štefaňák
Osoby a obsazení: Václav Marhold (Jan), Antonie Rašilovová (Isména), Vojtěch Hrabák (přítel), Jan Bárta (důstojník), Hynek Chmelař (pěstoun), Nataša Bednářová (družka), Agáta Kryštůfková (matka Ismény), Lucie Roznětínská (maminka Honzy), Darija Pavlovičová (slečna), Jan Grundman, Jakub Tvrdík, Anežka Šťastná, Pavel Neškudla, Jan Jankovský, Ondřej Jiráček, Tereza Hof, Luisa Jirsová, Samuel Budiman
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvuk: Jonáš Rosůlek
Zvukový design: Miro Tóth
Hudba: Miro Tóth
Premiéra: 2. 4. 2024
Produkce: Jana Knappová
Hudební interpreti: Marek Buranovský, Matouš Hejl, Barbora Polyxena Nowak a Viktor Wojtanovský

Jan (Václav Marhold) a jeho přítel (Vojtěch Hrabák) každodenně obdivují portréty barokních madon. Hodiny a hodiny se dokáží dívat na jejich překrásné tváře a povídat si o dokonalé kráse. Zatímco Janův přítel je malíř a obrazy jsou pro něj uměleckou inspirací, lékárníka Jana postihne až chorobná touha po dívce, která bude vypadat jako obrázek.

Ismena (Antonie Rašilovová) se zdá být pravým opakem tohoto ideálu: od dětství se jí za ošklivost posmívají, na krku má velkou jizvu, pod očima kruhy, pleť nezdravé barvy. Mladá dívka se však rozhodne udělat cokoli, aby Janovi jeho sen o kráse splnila, i kdyby ji to mělo zabít… 

Na Zázračné madoně mě nejvíc oslovila tajemná atmosféra a také téma kultu krásy. Fascinovala mě myšlenka, jak pracovat s něčím tak vizuálním právě v rozhlase. Téma je v dnešní době sociálních sítí a až toxické vizuality, kdy se všichni předvádí, jak jsou krásní a úspěšní, stále velmi aktuální.
Ondřej Štefaňák

Mnohá Arbesova romaneta byla zfilmována, ale Zázračná madona se konkrétnímu vizuálnímu zpracování vzpírá. O to více se však hodí pro rozhlas: záleží na subjektivním vnímání každého posluchače, zda si představí Ismenu krásnou jako madonu na obraze, či ošklivou.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.