Jaký je zájem o dílo Františka Kupky na trhu s uměním?

V polovině ledna skončila ve Valdštejnské jízdárně retrospektiva jednoho z průkopníků abstraktního umění Františka Kupky. Podle zprávy, kterou vydala Národní galerie Praha, výstavu vidělo přes devadesát tisíc návštěvníků. 

V našem prostředí se zcela jistě jednalo o událost roku. Jaký je ale zájem o Kupkovo dílo na mezinárodní galerijní scéně a trhu s uměním? Proč se před třemi lety newyorské Museum Of Modern Art v tichosti zbavilo důležitého Kupkova obrazu Oválné zrcadlo? A byla by situace v přijetí Kupkova díla na mezinárodní výtvarné scéně jiná, pokud by umělec svá stěžejní díla v roce 1946 neprodal československému státu, ale později do některé z prestižních sbírek světových galerijních institucí?

Anna Pravdová: Chceme připomenout, že jsme bývali otevřenou a kosmopolitní zemí

Anna Pravdová

V současné době v pařížském Grand Palais probíhá velká retrospektivní výstava průkopníka abstraktního malířství Františka Kupky, která se na podzim přesune do Valdštejnské jízdárny v Praze.

Také o tom v pořadu Reflexe: Vizuální umění! hovoří Michaela Vrchotová s historikem umění a redaktorem časopisu Art&Antiques Janem Skřivánkem.

Spustit audio