Jihočeské letiště porušuje zákoník práce a vedení nekomunikuje, tvrdí pracovníci, kteří podali výpověď

19. duben 2024 15:21

Z Jihočeského letiště v Českých Budějovicích odcházejí zaměstnanci. Za poslední rok jich bylo 27, tedy zhruba čtyřicet procent. Jako důvod uvedli nulovou komunikaci s vedením letiště a především nedodržování zákoníku práce. Vyplývá to také z otevřeného dopisu adresovaného vedení Jihočeského kraje, který má Český rozhlas k dispozici.

„Po nástupu pana ředitele Trhlíka nebyly prováděny žádné procesní porady, takže vedoucí pracovníci v podstatě nevěděli, co mají dělat – kromě toho, co jim nařizoval přímo pan Trhlík, ačkoli to nebylo v jejich kompetenci a náplni práce,“ popsal pracovní atmosféru na letišti jeden ze zaměstnanců. Jako jediný z oslovených byl ochotný s Českým rozhlasem mluvit pod podmínkou naprosté anonymity.

Deset současných zaměstnanců kvůli problémům vstoupilo do odborové organizace Letiště Karlovy Vary, protože při Jihočeském letišti dosud odborová organizace nepůsobila.

Předseda karlovarských letištních odborů Jindřich Pletka tvrdí, že vedení Jihočeského letiště porušuje zákoník práce. „Zákoník práce byl porušen minimálně v rovině přestávek na jídlo a oddech, kdy na některých úsecích by měly být ze zákona započítávány do pracovní doby. Na základě podkladů a rozhovorů se zaměstnanci máme doloženo, že se tak u zaměstnavatele vůbec neděje. Dalším porušením je zvýšení kvalifikace jednotlivých zaměstnanců, u kterých se tato práce vyžaduje na základě zvýšené kvalifikace, ani není doložena žádným dodatkem v pracovní smlouvě a nenáleží zaměstnanci ani zvýšení mzdových prostředků,“ uvedl.

Čtěte také

Předseda představenstva společnosti Jihočeské letiště Ivan Trhlík se odmítl vyjádřit na mikrofon. V telefonickém rozhovoru pro Český rozhlas ale vyloučil, že by kdokoli porušil zákoník práce nebo jinou směrnici.

Zástupci odborů se obrátili i na všechny krajské zastupitele a hejtmana Martina Kubu z ODS. „Zatím mohu potvrdit, že se jedná opravdu o jednotky pracovníků. Na to jsem dostal další dopis, kterým reagují pracovníci Jihočeského letiště, kteří naprosto nesouhlasí s tímto postupem a tvrzením. A na základě toho jsem byl informován, že vzniká vlastní odborová organizace na letišti v Českých Budějovicích. Takže já teď počkám, až se celá situace trochu zpřehlední, určitě se se všemi rád potkám,“ reagoval hejtman.

Setkání zástupců odborové organizace Letiště Karlovy Vary s jihočeským hejtmanem bylo naplánované na 26. dubna. Ředitel jihočeského krajského úřadu Lukáš Glaser dnes ale schůzku zrušil. V dopise uvedl, že hejtman Martin Kuba nemůže vstupovat do kolektivního vyjednávání u této společnosti. Přislíbil, že se v budoucnu se zaměstnanci společnosti sejde. Vyčká ale na další informace o průběhu jednání s oběma odborovými organizacemi.

Spustit audio

Související