Josef Beneš: Smyčcové kvartety 1 & 2

20. říjen 2022

Nová nahrávka Kvarteta Martinů, které se rozhodlo oživit nevelký kompoziční odkaz Josefa Beneše, dnes už neznámého hudebníka českého původu, působícího kolem poloviny 19. století ve Vídni. Hodnocení připravil Petr Veber. 

(…) V mladších letech psal hlavně pro své potřeby virtuosa. Když posloucháme dva smyčcové kvartety, vydané tiskem v roce 1865 a 1871, uvědomíme si, v čem spočívá opravdové kompoziční mistrovství. V přesahování obvyklých forem a norem, v invenci a schopnosti překvapovat… Benešovy kvartety takové nejsou, nejsou ve své době na špici. Nejsou strhující, ani chvějivé, jen se tomu touží blížit… Kvarteto Martinů jim dává jemný výraz i podrobnou propracovanost, delikátnost a miloučkou lehkost. Zvládá samozřejmě značnou pohyblivost v partech, dává vyniknout detailům, vytaženým protihlasům a maličkým sólům… Nemůže však přes to všechno zakrýt, že věty obou děl, ty rychlé i ty pomalé, znějí v něčem jaksi obdobně: bez skutečně jedinečné profilace a poutavého výrazu; na svou dobu málo kontrastně, málo nápaditě, málo osobitě. (…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.