Jsem Giorgia. Co o svých myšlenkách a kořenech píše sama italská premiérka Meloniová?

9. duben 2024

Když se podíváme na situaci ve velkých zemích Evropy, můžeme jednoznačně říct – žádný premiér nebo prezident nemá tak pevné postavení jako italská premiérka Giorgia Meloniová.

Vláda v Německu je velmi nepopulární, britští vládnoucí konzervativci v průzkumech dramaticky zaostávají za opozicí, francouzský prezident Emmanuel Macron vykonává druhý mandát a znovu už kandidovat nemůže. Ale Meloniová, pokud se nálady voličů zásadně nezmění, může u moci být ještě řadu let, její strana v průzkumech nemá konkurenci.

Čtěte také

Kdo je Giorgia Meloniová, jakou cestu urazila od doby, kdy jako náctiletá vstoupila do mládežnické organizace italských neofašistů? Podívejme se, co o tom píše sama Meloniová ve své knize, která poprvé vyšla v roce 2021 a od té doby je v Itálii vydávána neustále. V jiném jazyce zatím nevyšla a v češtině její název znamená Jsem Giorgia. Mé kořeny, mé myšlenky.

Itálie versus Rusko

„Rusko je součástí našeho okruhu evropských hodnot, brání křesťanskou identitu a bojuje proti islámskému fundamentalismu. Musí to dělat v míru se svými sousedy a evropské země, které sousedí s velkým ruským medvědem, se musí dívat do budoucnosti s klidem, aniž by se musely bát, že se vrátí časy moskevské agresivní imperiální politiky. Potřebujeme nalézt rovnováhu, která zajistí dlouhodobý, definitivní mír mezi Evropou a Ruskem, ale toho není možné docílit krátkozrakou politikou ukazování svalů, kterou si tak oblíbil nejprve Obama a nyní Biden.“

Čtěte také

Už tato pasáž ukazuje, jak se Meloniová změnila. Zatímco donedávna se zastávala Moskvy, tvrdě útočila na Evropskou unii a za problémy italské ekonomiky viděla německé spiknutí, dnes jako premiérka podporuje Ukrajinu včetně dodávek zbraní a v Evropě se dokázala velmi dobře domluvit s těmi, které v opozici ostře kritizovala.

Meloniová tedy zatím v EU působí, naštěstí pro Itálii i Česko, jako standardní politička. Zatím ale vůbec neřeší ekonomické problémy Itálie, tedy dlouholetou hospodářskou stagnaci? Doplatí na to její země a s ní celá Evropa?

Knihu Jsem Giorgia. Mé kořeny, mé myšlenky pro Ex libris přečetl, citace vybral, přeložil a okomentoval Ondřej Houska.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio

Související