Kánon100. Nejzásadnější česká díla za posledních sto let

3. květen 2018

Má vůbec smysl pokoušet se o vytvoření národního uměleckého kánonu? Není to jen podivná frivolní hra, která se stane nanejvýš jednou z mnoha výročních anket? Vltavský projekt Kánon100, který se pokouší shromáždit ta nejdůležitější umělecká díla vytvořená během sta let existence našeho novodobého samostatného státu, hrou bezesporu je.

Ale hra, aby byla skutečně hrou, se musí brát vážně! Nelze si hrát jenom „jako“, každý to zná z dětství. „Jakoschovávaná“ neexistuje, stejně jako nelze jako fotbal jenom jako. Jedině díky této vážnosti hry se skrze ni můžeme dostat k podstatným vrstvám světa a života a snad i ke smyslu našeho konání.

Vltavská hra na vytváření uměleckého Kánonu100 je tedy především pokusem vážně, i když s odstupem, se zamyslet nad tím, co po sto letech republiky ve společnosti z umění zůstalo a co bychom si s sebou měli nést minimálně do další stovky lety, abychom se na této cestě budoucnosti jako národ a společnost neztratili. Oslovili jsme proto odborníky v jednotlivých uměleckých oborech (hudba, literatura, film, divadlo, výtvarné dílo, architektura…), aby nám v hledání takových děl pomohli. Vybrali jsme desítku děl v každém oboru, která vám, posluchačům, nabízíme nejprve k uvažování a posléze i k hlasování, abychom se skrze tento průzkum volbou společně dozvěděli, která díla z tohoto jistě vždy provizorního Kánonu100 považujeme nakonec za nejdůležitější a nejsilnější.

Hlasování proběhne v září a v říjnu letošního roku, už teď ale budeme na těchto webových stránkách postupně zveřejňovat vybrané desítky děl Kánonu100. A protože kategorií, v nichž se díla vybírají, je deset, dostojíme našemu názvu - Kánon100  - i v absolutních číslech.

Výběr děl budou reflektovat veřejné debaty, které proběhnou do začátku léta. Startujeme diskusí o próze, poezii a eseji 19. května během Dne otevřených dveří v Českém rozhlasu. Debata proběhne ve studiu S2 19. května od 14:00 hodin, moderovat ji bude Blanka Stárková. Rozprava, jejíž součástí je samozřejmě i otázka smyslu kánonu a jeho nemožnosti, bude se natáčet, a časem se, jako všechny ostatní debaty, objeví v sestřižené podobě i ve vysílání Českého rozhlasu Vltava. Sérií debat uzavřeme diskusí o filmovém kánonu republiky, kterou povede Pavel Sladký se svými hosty v rámci programu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Hra s názvem Kánon100 začíná, pojďte (si) hrát s námi!

autor: Petr Fischer
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.