Karel Klostermann: Ze světa lesních samot

O změnách poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád „světa lesních samot“ narušila živelná katastrofa. Dramatizovanou četba na pokračování z románu klasika české literatury poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. V režii Jany Bezdíčkové účinkují Otakar Brousek, Vilém Besser, Čestmír Řanda, Václav Kaňkovský, Jiří Hromada, Ludmila Roubíková, Pavel Soukup, Jan Faltýnek, Vladimír Krška, Jiří Váchal a další.

Prozaik Karel Klostermann (1848–1923) věnoval Šumavě prakticky celé své dílo. Největšího čtenářského úspěchu dosáhla trojice románů Ze světa lesních samot, V ráji šumavském, Kam spějí děti, která tvoří volnou trilogii.

Román Ze světa lesních samot (1894) je zasazený do 60. let 19. století a poprvé představil českému čtenáři tvrdý život lesníků, dřevorubců a pytláků v zápase s šumavskou přírodou. Její nelítostná síla je vyjádřena závěrečným apokalyptickým obrazem vichřice z roku 1870, jež navždy proměnila tvářnost šumavského světa i tradiční způsob života jeho obyvatel.

Audio CD lze zakoupit v Radiotéce.

Ze světa lesních samot

V popředí díla stojí krása i krutost přírodního živlu, ve vyprávění vynikají krajinné motivy a obšírné popisy různých denních i ročních období s osobitou místní atmosférou. Příroda ve své svrchovanosti určuje v Klostermannově podání způsob života i myšlení lidí a spoluvytváří jejich povahy a osudy.

Účinkují: Otakar Brousek, Vilém Besser, Čestmír Řanda, Václav Kaňkovský, Jiří Hromada, Ludmila Roubíková a Pavel Soukup

Připravily: Marie Syrovátková a Dagmar Hubená
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno v roce 1983.

autor: Petr Turek
Spustit audio

Související