Kempy v Královéhradeckém kraji se těší na příznivou sezónu. Část kapacity na léto mají rezervovanou

3. květen 2024 08:09

Kempy v Královéhradeckém kraji zahajují sezónu. Nedávné noční teploty pod nulou sice největší nadšence přibrzdily, takže duben byl z pohledu tržeb slabší, od května se ale především o víkendech chatky plní. Stálí návštěvníci jsou zvědaví i na novinky a téměř každý kemp alespoň nějakou drobnost opravil nebo vylepšil. 

„Máme tady nově předělané hřiště a opravené některé chatky. Nové vybavení chat máme také, docela se tady udělalo dost práce,“ popisuje Hana Savinkovová z kempu ve Velkém Vřešťově situaci, která je podobné té ve většině dalších kempů v kraji.

Čtěte také

Kde chtějí dobré tržby, tam musí před hlavní sezónou investovat. A tak třeba v Lužanech opravili střechu na místní hospodě a v Lanžově budou těžit z opraveného koupaliště a hřiště. Přesto připravují aspoň nové webové stránky nebo letáky.

Zájem o ubytování v kempech ve srovnání s předchozími roky neklesá. „Zájem registrujeme velký. Dá se říci, že sezónu máme už z polovinu naplněnou rezervacemi už teď na konci dubna a na začátku května, říká nezávislý starosta Lanžova na Trutnovsku Jan Mencl.

Právě kemp je pro malou obec i určitým centrem kulturního dění. Takže stejně jako jinde už i tady mají teď jasno o programu až do konce léta. Nechybí hudební produkce, různá setkání nebo soutěže pro děti.

Čtěte také

Plno mají i jinde, ve Velkém Vřešťově se už návštěvnost kempu zase podobá časům před koronavirovou pandemií. „Teď nám to tedy nevyzpytatelné počasí trochu rozhodilo, takže máme maličko méně lidí, ale věřím, že tento víkend už má být zase pěkné počasí, takže se nám to opět rozjede.

Ceny v kempech v kraji zase o něco povyrostly, obvyklý nárůst je něco mezi 10 až 15 procenty. I když většina oslovených provozovatelů čeká, že na tom nebude ekonomicky hůře než v minulých letech, s případnými dalšími rozsáhlými investicemi je opatrná.

V Lanžově tedy například zatím neuvažují o zvětšení kapacity kempu a dostavbě nových chatek. A to přesto, že ty stávající jsou prakticky plné. „Pokud bychom do toho šli, byla by to veliká investice a bojím se toho, že by třeba nebyla návratná. Jedna sezóna by se třeba vydařila, ale další nikoliv. Je tedy otázka, jestli to za to stojí, uzavírá starosta Lanžova Jan Mencl.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související