Kruté běsnění během křišťálové noci se nevyhnulo ani Karlovým Varům

9. listopad 2023

Křišťálová noc - blyštivý název pro jednu z nejděsivějších událostí minulého století. Proč se odehrála, co bylo její příčinou? Kdo se jí zúčastnil a jak probíhala na západě Čech? Nejen o tomto židovském pogromu přišli k nám do studia vyprávět Chaim Kočí a Jana Novotná z Židovské obce Karlovy Vary. 

Od nástupu Adolfa Hitlera do úřadu spolkového kancléře v lednu 1933 museli němečtí Židé čelit řadě státem zavedených diskriminačních opatření i občasným fyzickým útokům na sebe a svůj majetek. Vyvrcholením nacisty vedené antisemitské kampaně v předválečném Německu pak byla takzvaná křišťálová noc, tedy rozsáhlý pogrom, který v noci z 9. na 10. listopadu 1938 postihl Židy prakticky na celé území Říše.

Impulzem byl atentát na německého diplomata v Paříži Ernsta von Ratha. Sedmnáctiletý židovský mladík Herschel Grynszpan ho 7. listopadu 1938 vážně postřelil, aby se tak pomstil za osud své rodiny, která byla v rámci nařízení německé vlády vypovězena na polské hranice.

Nacistická propaganda se rozhodla využít jeho čin ve svůj prospěch. V následujících dnech všechny německé noviny publikovaly na prvních stranách nenávistné antisemitské články.

Němci řádili v Rakousku, i v českém pohraničí

Násilné akce se rozhořely kolem jedenácté večer dne 9. listopadu 1938. Naplno zuřily po celou noc, přičemž v některých odlehlejších oblastech skončily až 10. listopadu odpoledne. Kromě prakticky celého území Německa zasáhl pogrom v menší míře také nedlouho předtím připojené Rakousko i Německem okupované bývalé české pohraničí.

Na území bývalého Československa bylo vypáleno podle odhadů 35 synagog, dalších 25 synagog bylo zničeno během druhé světové války. Jednalo se například o synagogy v Liberci, České Lípě, Mostě, Mariánských Lázních, Karlových Varech nebo v Sokolově. V řadě dalších měst zfanatizovaný dav fyzicky napadal židovské spoluobčany a docházelo k ničení židovského majetku.

Židé tvořili ve 30. letech až desetinu tehdejších obyvatel

Roku 1930 se ve sčítání lidu k židovskému vyznání přihlásilo 2 120 občanů města, což bylo 10 % tehdejších obyvatel. Ve skutečnosti ale v Karlových Varech žilo Židů více, jelikož zde pobývalo mnoho židovských lázeňských hostů. Na začátku hitlerovské invaze jich bylo přibližně 2 600. Většina karlovarských Židů však uprchla těsně před okupací z města do vnitrozemí.

Během křišťálové noci však byla 10. listopadu 1938 odpoledne karlovarská židovská synagoga znesvěcena, vzácný interiér chrámu vypleněn a budova zapálena nacisty. V roce 1939 byly trosky vyhořelé synagogy strženy a srovnány se zemí. Stejný osud potkal židovskou nemocnici a několik dalších budov připomínajících židovský element.

Během křišťálové noci byli v Karlových Varech příslušníky gestapa a SS zatčeni otcové 283 zámožnějších židovských rodin a deportováni do koncentračního tábora Buchenwald. Tam byli pod nátlakem donuceni k podpisu darovacích listin, kterými převedli svůj majetek na německý stát. Říše tak získala jen v Karlových Varech desítky luxusních hotelů, penzionů, lázeňských domů a obchodů. Poté byli ožebračení Židé z Buchenwaldu propuštěni domů.

V Karlových Varech však byli 15. listopadu 1938 zatčeni podruhé i s rodinami. Ostatní byli vysídleni do obce Olšová Vrata. Lidé, kteří se včas nezachránili útěkem za hranice, byli v naprosté většině vyvražděni. Hned po nacistické invazi byl zabrán židovský hospic a starobinec. Tyto budovy sloužily nejprve jako kasárna a později jako vládní budovy okupantů. Arizace židovského majetku postihla v Karlových Varech 29 % všech obchodů a živností.

Na místě synagogy vyrostl hotel

Po roce 1945 se do Karlových Varů vrátilo pouze 26 Židů, kteří přežili hrůzy nacistického běsnění. Židovská obec ve městě obnovena. Na místě zdemolované synagogy byl roku 1956 vztyčen památník připomínající existenci stavby a židovské oběti nacismu.

V letech 1984-1985 byla ve vzniklé proluce na místě bývalé synagogy postavena novostavba lázeňského domu Družba, dnešní hotel Bristol. Památník byl později přesunut na prostranství výše v Sadové ulici. Na hotelu byla později po levé straně umístěna pamětní deska připomínající synagogu.

Co předcházelo takzvané křišťálové noci, jak probíhala na západě Čech, co přinesl v tomto směru konec 2. světové války, jak se žije Židům nyní, kolik členů má Židovská obec v lázeňské metropoli v současnosti a jak bude vypadat vzpomínková akce nazvaná Izrael žije? Poslechněte si rozhovor s Chaimem Kočí a Janou Novotnou z Židovské obce Karlovy Vary.

Spustit audio