Letní filmová škola v Uherském Hradišti letos i s Vltavou

26. červenec 2018

Letní filmová škola Uherské Hradiště letos proběhne od 27. července do 5. srpna a ponese se ve víru oslav – 100 let výročí od narození Ingmara Bergmana. K programu se na místě připojí i stanice Vltava. Během festivalu uvede v Divadelním a literárním stanu od švédského velikána tři rozhlasové inscenace.

Stoletý klasik Ingmar Bergman. Pořady k výročí narození švédského režiséra

Ingmar Bergman

Když se před sto lety, 14. července 1918, narodil Ingmar Bergman, byl film ještě pořád v začátcích. Už tehdy ho dopředu posouvali především autoři, jejichž díla nějak vybočovala či překračovala dosavadní filmové stereotypy, rámce a pravidla. Ingmar Bergman se později stal jedním z nich. Stal se klasikem v tom nejlepším smyslu slova: autorem, jehož dílo žije a mluví bez ohledu na stárnutí v čase.

Návštěvníci si poslechnou nedávnou premiéru hry Sarabanda v režii Štěpána Pácla. Program bude pokračovat inscenací Nevěra z roku 2012 a na závěr jsme připravili Malbu na dřevě, jejíž divadelní podoba posloužila jako předobraz ke scénáři filmu Sedmá pečeť. Živé vysílání s hvězdami festivalu připravuje magazín ArtCafé a filmové Reflexe. Přijďte za Vltavou na Letní filmovou školu v Uherském Hradišti.

PROGRAM VLTAVY:

  • Sobota 28. 07. 2018, 16:00–17:15 hod, Divadelní/literární stan
    Ingmar Bergman: Sarabanda
    ŠTĚPÁN PÁCL / 75 MIN.
    Lásky hra sobecká.
    Johan a Mariane ze Scén z manželského života se setkávají na konci života. Mariane navštěvuje bývalého muže na odlehlém panství, kde kromě stárnoucího milionáře žije jeho nemilovaný syn Henrik a talentovaná vnučka Karin, připravující se na studia violoncella.
    ZDARMA

  • Pondělí 30. 07. 2018, 16:00–17:30 hod, Kino hvězda, foyer
    ArtCafé s živou hudbou (live)
    Odpolední magazín Vltavy s hosty a pořadateli festivalu.

  • Středa 01. 08. 2018, 13:00 – 13:45 hod, Kino hvězda, foyer
    Reflexe: Film (live)
    Pavel Sladký a Šárka Gmiterová mluví s nejvýznamnějšími hosty festivalu v živém vysílání.

  • Čtvrtek 02. 08. 2018, 15:30 – 16:45 hod, Divadelní/literární stan
    Ingmar Bergman: Nevěra
    Příjemné intermezzo s ničivými následky: Herečka Marianne je šťastně provdaná za dirigenta Markuse, přesto se zamiluje do režiséra Davida. Všichni si chvíli myslí, že o nic nejde… než nad svými city ztratí kontrolu.
    ZDARMA

  • Sobota 04. 08. 2018, 16:00 – 17:00, Divadelní/literární stan
    Ingmar Bergman: Malba na dřevě
    Jedinou jistotou zůstává smrt.
    Příběh rytíře Antonia Blocka, který se se svým sluhou vrátil po letech strávených na křižácké výpravě do vlasti postižené morem. Divadelní hra, která sloužila jako předobraz ke scénáři filmu Sedmá pečeť.
    ZDARMA

Představíme také méně známou tvorbu i nejzásadnější celovečerní díla Larse von Triera. Těšit se můžete i na muzikál, virtuální realitu, filmy hnutí Greek Weird Wave nebo snímky Jiřího (George) Voskovce, které natočil v zámoří. Z Velké Británie přijede jeden z nejslavnějších evropských režisérů, vítěz Zlaté palmy z Cannes, Zlatého lva z Benátek a držitel Řádu britského impéria Mike Leigh. Zástupkyní české kinematografie bude herečka Iva Janžurová.

Lars von Trier (Cannes, 2018)

Letní filmovou školu Uherské Hradiště slavnostně zahájí íránský režisér Bahman Ghobadi s filmem Želvy mohou létat, který Asociace českých filmových klubů uvedla před deseti lety do české distribuce v rámci Projektu 100. Na zakončení Letní filmové školy pak Robert Sedláček přiveze svoji novinku Jan Palach, kterou festivalovým divákům představí ve světové premiéře.

Dalšími potvrzenými hosty Letní filmové školy jsou i legenda německého filmu, která se vymykala své době a která sklízela pochvalné ódy od Stevena Spielberga i Quentina Tarantina, režisér Roland Klick a chilský artový guru Alejandro Fernandéz Almendras, jehož snímek Zabít člověka získal v roce 2014 Velkou cenu poroty za nejlepší hraný film na festivalu Sundance.

Alejandro Fernandéz Almendras

Sekce AČFK uvádí připomene distribuční činnost pořadatele festivalu Asociace českých filmových klubů a kromě přehlídky filmů uvedených do kin v uplynulém roce představí novinky chystané pro podzim 2018: polské satirické drama Tvář režisérky Małgorzaty Szumowské, které AČFK do kin uvede společně s Be2Can Distribution, a adaptaci románu Iana McEwana Na Chesilské pláži se Saoirse Ronanovou v hlavní roli.

Iva Janžurová

AČFK je také pořadatelem Projektu 100, v němž vrací na filmová plátna klasická díla české i světové kinematografie v digitalizované podobě. V tomto roce bude Projekt 100 věnovaný muzikálovému žánru a všech pět filmů letošní kolekce (Zpívání v dešti, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Rocky Horror Picture Show, Vlasy a Moulin Rouge) bude mít na Letní filmové škole premiéru.

Na jaké seriály se (ne)koukat? Nejostřejší televizní předměty sezony

Ze seriálů Atlanta, Patrick Melrose, Teror a American Crime Story: Versace

Atlanta rozbourává integritu postav. Benedikt Cumberbatch řádí v drogovém rauši jako Patrick Melrose. Ryan Murphy se chystá převyprávět Přelet nad kukaččím hnízdem z pohledu sestry Ratchedové. A pokračování Příběhu služebnice je zklamání.

Loni tým AČFK představil na Letní filmové škole nový projekt s názvem LFŠ uvádí, jehož základním cílem je propojit festival s distribucí a zapojit festivalové diváky do procesu filmové akvizice. Ze tří výrazných filmů předvybraných akvizičním týmem AČFK vzešel po diváckém hlasování během minulého ročníku LFŠ první vítěz - britská gay romance Na konci světa, jež měla distribuční premiéru v lednu tohoto roku. Letos projekt pokračuje v nezměněné podobě a diváci budou mít možnost vybírat ze zbrusu nové trojice filmů: francouzského artového survivalu Noc požírá svět, irského vztahového dramatu Doba nevěrná a melancholického islandského snímku A dýchejte klidně.

Letos podruhé představí Letní filmová škola společně s Be2Can Distribution v sekci Be2Can Starter (loni Letní festivalové echo) špičkové festivalové snímky z Berlína, Benátek a Cannes. Východní přísliby jsou zbrusu novou programovou sekcí LFŠ, jež nabídne novinky z hrané tvorby zemí tzv. východního bloku. Tradičně silné zastoupení má na Letní filmové škole kinematografie polská, kterou bude osobně zastupovat režisér Andrzej Jakimowski. V Uherském Hradišti uvede svoji kompletní celovečerní filmografii.

Masarykovo náměstí bude také už tradičně patřit divácky nejatraktivnějším českým filmům, které nejen obyvatelům Uherského Hradiště zpříjemní horké letní večery. Čeká je tak například neuctivá satira Prezident Blaník, tragikomedie Tátova volha či historické eko-drama Hastrman.

Velkým zážitkem budou jistě i dvě představení souboru Cirk La Putyka, který se věnuje žánru nový cirkus a který v srdci Slovácka vystoupí vůbec poprvé.

autoři: Tiskový servis LFŠ , Marika Mazáková
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.