Letošní zima pro nás bude dražší, ale zvládneme ji, tvrdí silničáři ve Špindlerově Mlýně

13. říjen 2022 08:08

Stará hala na skladování posypového materiálu ve Špindlerově Mlýně je zatím téměř prázdná. Společnost Služby města Špindlerův Mlýn, která má údržbu silnic a chodníků na starosti, nemá ještě naskladněn posypový materiál. Čeká se na kolaudaci nového areálu. Přesto se tamní silničáři zimy nebojí. Všechno stihneme, hlásí.

Čtěte také

„Zatím je tady materiál, který je z části nově navezen a z části je to ještě zbytek z loňské sezóny. A návoz teď postupně nabíhá během podzimních měsíců.“ S jednatelem Služeb města Petrem Mikulášem stojíme ve staré hale, která jako jediná zbyla z původního areálu. Posypového materiálu tu není moc, ale společnosti postupně nakupuje další. Ve srovnání s loňskem dražší.

„Nárůst cen je tam téměř čtyřicetiprocentní, říká Petr Mikuláš.

Čtěte také

A nezávislý starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch to převádí do konkrétních čísel. „Pokud jsme za uplynulou zimní sezónu investovali do údržby komunikací částku necelých 15 milionů korun, tak v letošním roce můžeme počítat, že částka ze zimní údržbu se může pohybovat okolo 20 milionů korun.

Obyvatelé a návštěvníci města se prý ale v žádném případě nemusí bát toho, že by na úklid silnic a chodníků nebylo.

„Otázkou je, zda v případě vyšších výdajů za zimní údržbu to neovlivní investice v průběhu roku v závislosti na tom, jaké budou příjmy, dodává ještě starosta Vladimír Staruch.

Čtěte také

Další otázka, která stále visí ve vzduchu, je otázka personální, zaměstnanci chybí. A to jak řidiči, tak i lidé v dalších profesích.

Prázdný je i nový areál Služeb města včetně garáží a kanceláří. Zatím tu není ani technika, říká Petr Mikuláš. „Zatím tu ještě nic není, protože dobíhají nějaké úřední formality. Jakmile to bude vyřešeno a dokončeni, tak už nic nebude bránit tomu, abychom se sem nastěhovali.

Zima je na horách přitom už skoro na dosah a řidiči museli v tomto týdnu dvakrát ráno škrábat led z oken. Do příchodu té plné zimy se sněhem a teplotami hluboko pod nulou bude ale podle města vše připraveno.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související