Magnesia Litera má své vítěze. Knihou roku je Taberyho Opuštěná společnost

5. duben 2018

Jaká je nejlepší česká kniha uplynulého roku? Kdo napsal nejlepší prózu a kdo se podepsal pod nejlepší český překlad? O nejvýznamnějších tuzemských literárních cenách se rozhodovalo 4. dubna.

Autoři nejlepší české prózy, nejzdařilejší básnické sbírky, nejprogresivnější publicistiky nebo nejinvenčnější dětské knihy vydané v roce 2017 si svá ocenění převzali na Nové scéně pražského Národního divadla. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila také literární redaktorka Markéta Kaňková.

Oceněná Pánkova novela - od xenofobie po rasismus a další globální jevy

Josef Pánek: Skutečnost říká „Je to jinak“

Josef Pánek

S románem Láska v době globálních klimatických změn vyhrál v kategorii próza Cenu Magnesia Litera. Josef Pánek není spisovatel profesí, je vědec, molekulární genetik, pracuje v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR. Žil v Norsku a v Austrálii, procestoval řadu zemí světa.

V kategorii próza porota vyzdvihla Pánkovu novelu „Láska v době globálních klimatických změn“. „O Pánkově knize, která je v pořadí jeho druhým knižně vydaným textem, se po celý loňský rok psalo a mluvilo v superlativech - jako o svébytné, tematicky i stylově originální a překvapivé knize, která je absolutně nezávislá na jakémkoli literárním trendu. Autor se na 150 stranách dotkl řady aktuálních témat, od xenofobie po rasismus a další globální jevy, a to nijak těžkopádně nebo duchamorně, naopak, s nadhledem člověka, který procestoval většinu světa. Jak napovídá název, jde tu i o lásku, která je právě momentem, který hlavního hrdinu vystaví tomu, aby si zabojoval se zakořeněnými předsudky a kulturními stereotypy,“ říká literární redaktorka Vltavy Markéta Kaňková, která s Pánkem o jeho novele mluvila v Mozaice.

Další sledovanou kategorií je poezie. Podle porotců nejlepší básnickou sbírku v loňském roce napsal Milan Děžinský. Jeho „Obcházení ostrova“ podle slov odborníků znepokojuje zdánlivě nesourodou obrazností a proměnlivou intenzitou básnické výpovědi.

Litera za knihu pro děti a mládež: Mrazivý příběh z terezínského ghetta

Do klání o nejlepší české knihy roku tradičně patří i literatura pro děti. Letos byla nominovaná Petra Soukupová s knihou „Kdo zabil Snížka“, Jana Šrámková s „Bratry v poli“ a František Tichý s „Transportem za věčnost“. A právě František Tichý si odnesl cenu za nejlepší knížku pro děti. „Tichý, který se dlouhodobě věnuje problematice holocaustu, se v ní vrátil do období Protektorátu let 1940-1943. Popsal v ní sílu nerozlučného klukovského přátelství, která vzniká a upevňuje se za zdmi terezínského ghetta. Tahle kniha si Literu zasloužila - je silná a zůstává v paměti,“ říká Markéta Kaňková.

Transport za věčnost

Kreativně a s důvtipem. Zasloužená cena za překlad pro Radvana Markuse

Porota včera na Nové scéně ocenila i české překladatele. V této kategorii byly nominovány tři velmi srovnatelné tituly, a to Purity amerického prozaika Jonathana Franzena v překladu Lucie Mikolajkové, Osada na pahorku izraelského autora Asafa Gavrona v překladu Magdalény Křížové a Hřbitovní hlína irského prozaika Mairtína O´Cadhaina v překladu Radvana Markuse. Za překlad si cenu odnesl Radvan Markus. „Markus s tímto vrcholným textem irského modernismu rozhodně neměl lehkou práci. Autor jej totiž napsal connemarským dialektem, kterému dnes nerozumí ani mnozí irští mluvčí. Navíc je to text plný slovních hříček, barvitých nadávek a nejrůznějších ekvivalentů, takže to opravdu chtělo nejen erudici, ale i kreativitu a důvtip,“ přibližuje Markéta Kaňková.

Loni se mezi soutěžní kategorie znovu vrátila Litera za „nejlepší publicistiku“. Vítězným titulem se stala kniha čtyř polemických textů Patrika Ouředníka, jejichž společným jmenovatelem je téma islamismu. O této knize hovoří porota jako o „brilantní ukázce toho, že kritika opřená o výkladovou logiku odvozenou z faktů je stále životaschopnou a přesvědčivou metodou reakce na každý pokus zkreslovat nebo překrucovat realitu".

Kniha Magor a jeho doba autora Marka Švehly

Publicistický titul se nakonec objevil i jako vítěz kategorie „Objev roku". Vedle básnické sbírky Anny Prstkové, prozaického debutu Vladimíry Valové „Do vnitrozemí“ porota  nominovala i biografii Ivana Martina Jirouse z pera novináře a dlouholetého reportéra Respektu Marka Švehly. „Porota ocenila to, jak Marek Švehla dokázal zachytit Magorovu složitou, mnohovrstevnatou a v mnohém protikladnou osobnost a nasvítit jí v mnoha různých situacích a kontextech. Na pozadí složitého osudu téhle figury Švehla v podstatě zmapoval vznik fenoménu české neoficiální, podzemní kultury, undergroundu a politické situace normalizačního období,“ doplňuje Markéta Kaňková, která si s Markem Švehlou o jeho knize povídala v Mozaice.

Erik Tabery: Pokud chce společnost nabýt vnitřního klidu, musí se vrátit k základním hodnotám

Erik Tabery

Opuštěná společnost Erika Taberyho získala prestižní cenu Kniha roku v anketě Magnesia Litera. Vracíme se k rozhovoru, který s autorem pořídila v Mozaice Markéta Kaňková.

A další publicistický titul se letos dokonce stal i českou Knihou roku. Těměr dvě stovky zástupců české literární a knižní branže zvolili napříč všemi kategoriemi knihu novináře a současného šéfredaktora Respektu Erika Taberyho „Opuštěná společnost: Česká cesta od Masaryka po Babiše", ve které Tabery stopuje vývoj české společnosti od demokracie k totalitě zpět k demokracii a klade si podstatné otázky po tradicích našeho politického systému a po tom, jakým hrozbám čelíme dnes.

Spustit audio