Martin Fendrych: Ruští hackeři útočí na Česko i na další západní země. Jsme ve válce, ale odvetné akce neděláme

7. květen 2024

Dost často slyším, že Česko není ve válce s Ruskem, že to je lež. Nestačil útok na muniční sklady ve Vrběticích, kde policie dokázala, že útočila skupina ruské vojenské tajné služby GRU. Nestačilo rozkrytí akcí stanice Voice of Europe, které měly za úkol ovlivnit volby do europarlamentu.

Lidem zarytě a zaslepeně hájícím Rusko zřejmě nebudou stačit ani čerstvé hackerské útoky proti České republice.

Čtěte také

Naše ministerstvo zahraničí nedávno zveřejnilo prohlášení: „Česko společně s Německem, Evropskou unií, NATO a mezinárodními partnery zásadně odsuzují aktivity ruského státního aktéra APT28, který dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU.“

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Lukáš Kintr řekl serveru Seznam Zprávy, že analýzy jeho úřadu „jasně ukazují na státem sponzorovanou skupinu APT28 jako na zdroj kybernetických útoků a dlouhodobého škodlivého působení vůči českým státním institucím“. Kintr také potvrdil zapojení ruské vojenské rozvědky do akcí této skupiny.

Divná válka

Podle německého ministerstva vnitra útoky mířily proti vládní sociální demokracii (SPD), ale taky proti německým firmám v oblasti logistiky, zbrojení, letectví a výpočetní techniky. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková za viníka označila právě hackerskou skupinu APT28.

Čtěte také

Otázkou je, jestli se my a další země pouze útokům bráníme, nebo jestli také aktivně útočíme. Tahle moderní, tichá, extrémně nebezpečná válka se odehrává v kyberprostoru a není vidět, nepadají bomby, domy se neřítí k zemi. I proto někteří lidé, ať už naivně, nebo záměrně, tvrdí, že nejsme ve válce.

Víme toho málo, jde o utajené akce, jisté však je, že protiútoky jak my, tak zahraniční služby, provádějí. Letos v lednu oznámilo české Vojenské zpravodajství, které za ochranu kyberprostoru odpovídá, že se podílelo na operaci Dying Ember.

Zásah provedlo Národní centrum kybernetických operací. Akci Dying Ember (v překladu Hasnoucí uhlík), koordinovala americká FBI a zaměřena byla právě proti skupině APT28. Ta využívala ke sběru informací napadené routery a zaměřovala se i na české vládní instituce.

Martin Fendrych

O co skupině APT28 šlo, přiblížil koncem března pro Aktuálně.cz zástupce šéfa Vojenského zpravodajství pro technickou sekci generál Václav Žid: „Když si uvědomíme současnou pozici České republiky vůči Rusku, kdy se zaobíráme podporou Ukrajiny, sháněním zbraní, munice nebo tanků, to je to, co je zajímá.“ Rusové informace sbírali několik měsíců.

Západní země se tedy aktivně brání a Česko se taky začíná bránit. Je to ale divná válka, protože my a naši spojenci zřejmě neútočí. Není známo, že by vedli masivní hackerský útok proti ruské infrastruktuře.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.