Myšlení v chodu. O chůzi za chůze se čtyřmi filozofy rozmlouvá Petr Šourek

Chůze je tradiční filozofické téma. Chodili Kant, Wittgenstein, Rousseau, Nietzsche, Kierkegaard, Thoreau, Heidegger, Benjamin, situacionisté, peripatetici - abychom jmenovali jenom ty nejznámější filozofické chodce. Ve filozofii se chodí hodně, ale když chodí filozofové, není a nemůže to být tak jednoduché. Aby zjistily, jak si stojí chůze mezi dnešními filozofy, vydaly se vltavské Filozofické reflexe na procházku.

Autor pořadu Petr Šourek pozval k procházení dvě filozofky – Kamilu Pacovskou a Alici Koubovou (od které dostal trochu košem, jak sami uslyšíte), a dva filozofy – Martina Rittera a Joe Grim Feinberga.

Chodili jsme po Praze, Pardubicích a po Vysočině. Obešli jsme Pankráckou věznici – zvenku, obdivovali polabskou placku a rousali si boty v kalamitních lesích. Čtyři procházky na mikrofon mistrně zachytil mistr zvuku Libor Ščerba.

Rozhovor za chůze se točí především kolem chůze a prostředí, kterým jdeme. Mluvíme ale také o mluvení za chůze, o dialogu a konfrontaci, reaktivitě myšlení, o nediskurzivních počátcích, dospívání, tanečních představeních Piny Bausch, filozofických pozérech, kráse a kapitalismu, Iris Murdoch, sobectví, hierarchiích, autech, pohybu, náhodě a lásce.

Podařilo se nám přitom zachytit myšlení v chodu? Posuďte sami.

autor: Petr Šourek
Spustit audio