Myslím, že popová doba zachránila Olympicu krk, uvažuje textař a novinář Michael Prostějovský

6. červenec 2023

Napsal 846 písňových textů, včetně těch muzikálových. Oslavil 75. narozeniny a 57 let je u rozhlasového mikrofonu. „Ještě bych dodal, že 33 let vysíláme Muzikál expres a to je třetina existence Českého rozhlasu.“ Jak se stal textařem? Jak mu říkali doma? Jak se povedl plzeňský koncert? Na co rád vzpomíná?

„Považuju se za součást rozhlasového inventáře,“ usmívá se textař, libretista, novinář a moderátor Michael Prostějovský, který začínal zaskakováním za redaktory a psaním příspěvků.

„Ale hlavně jsem byl ‚talentskaut‘. To znamená, že jsem tipoval, která z bigbítových skupin by si zasloužila nahrávání v rozhlasových studiích. Na můj impuls byly pořízeny první nahrávky třeba Petra Nováka, skupiny Matadors s Viktorem Sodomou, Framus Five s Michalem Prokopem či skupiny Rebels v čele tenkrát s Jiřím Kornem,“ vzpomíná.

Po roce 1969 přišla normalizace a bigbítové kapely to neměly jednoduché. Musely přejít na tzv. popovou vlnu. Třeba skupina Olympic přijala Jiřího Korna. „Vznikly tak třeba písně jako Agáta, kterou dokonce Petr Janda sám napsal. Ale myslím, že popová doba zachránila Olympicu krk. Jde o to, co v jakou chvíli děláš a jaký to má dopad. I když na to Petr Janda nerad vzpomíná, tak myslím, že to byla správná volba,“ uzavírá Michael Prostějovský.

autoři: Martin Hrdinka , eh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.