Na cestě vzhůru z předpeklí. Janáčkova filharmonie Ostrava slaví 70. narozeniny

4. únor 2024

Polední koncerty jsou postaveny na výběrových nahrávkách tohoto orchestru, rozhlasových i těch od prestižních zahraničních vydavatelů. Stojí za nimi  šéfdirigenti Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO), její domácí i hostující sólisté a výjimečné hudební osobnosti z regionu i světového renomé.

Polední koncerty jsou postaveny na výběrových nahrávkách tohoto orchestru, rozhlasových i těch od prestižních zahraničních vydavatelů. Stojí za nimi šéfdirigenti Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO), její domácí i hostující sólisté a výjimečné hudební osobnosti z regionu i světového renomé.

Na samém počátku byl 36členný rozhlasový orchestr, který se usnesením strany a vlády z 1. 1. 1954 proměnil v Ostravský symfonický orchestr. A zábavný repertoár se musel změnit v symfonický. Zasloužil se o to hlavně první umělecký šéf orchestru Otakar Pařík. Orchestr měnil postupem času své názvy, od toho původního přes Státní filharmonii Ostrava až k Janáčkově filharmonii Ostrava (od roku 1971). Současným šéfdirigentem JFO je legendární Vassily Sinaisky, před ním to byl Heiko Mathias Förtster, Theodore Kuchar, Petr Vronský, Christian Arming, Dennis Burkh, Leoš Svárovský, Tomáš Koutník, Otakar Trhlík, Václav Jiráček, Josef Daniel, Jiří Waldhans a už zmíněný Otakar Pařík.

Ostravský symfonický orchestr

Polední koncerty nabídnou hlavně žhavou současnost orchestru, nahrávky posledních pěti let, kterými se právem pyšní, ale z ostravské fonotéky „vydolují“ i cenné mono snímky, které po sobě zanechal např. tragicky zesnulý Václav Jiráček nebo „operní“ dirigent Jiří Pinkas.

Podtrženo, sečteno: Asi stočlenná Janáčkova filharmonie Ostrava má velké ambice a její vedení v čele s Janem Žemlou obdivuhodnou výdrž a ctižádost – hlavně v souvislosti se stavbou nového koncertního sálu – udržet orchestr na úrovni umělecké organizace, která je zásadním hybatelem kulturního života nejen v hranicích Moravskoslezského kraje. A nahrávky Poledních koncertů to jen potvrdí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.