Na setkání s Thálií vás pozveme do krkonošské Jilemnice. Začíná přehlídka Březen - měsíc divadla

25. únor 2024 07:31

V krkonošské Jilemnici začíná 29. ročník přehlídky „Březen - měsíc divadla". Deset představení sehrají v tamním společenském domě Jilm profesionální soubory i amatérská divadla. Festival  zahájí ponikelští loutkoherci.

Čtěte také

Právě dnes a zcela netradičně zahájí přehlídku Tomáš Hájek z Bažantovy loutkářské skupiny v Poniklé. Jeho stínové divadlo nemůže chybět. „To jsem rád, i když je to činoherní přehlídka. Hrát v našem "ORP" je samozřejmě veliká čest.“

Bude to novinka? „Úplná novinka to není, já jsem tu hru oprášil. Ona původně neměla opouštět katastr naší vísky, protože je taková, pohříchu, dost ponikelská. Ale ukázalo se, že funguje i za humny. Takže jsem rád, že si ji budu moci v Jilemnici také zahrát.

Čtěte také

Povězte titul. „Titul zní Nelkej Čechie. A je to taková fiktivní, vlastenecká hříčka o tom, jak by to bylo bývalo dopadlo, kdyby se ponikelský hasičský sbor založil o tři roky dříve. Což by mu umožnilo, teoreticky, hasit požár Národního divadla v Praze. A diváci se v této hříčce dozví, jak by to dopadlo, kdyby ponikelští borci dostali hlášení o poplachu a oni se skutečně do Prahy vydali.

To je meotarové divadlo, takže se vám asi bude muset jeviště trošku přizpůsobit. „Nebudu hrát na velkém sále, ale v přísálí. Protože loutkové divadlo, jak je malé, tak mu sluší určitá komornost, čehož se zde myslím docílí. Jsou takové předsudky vůči loutkovému divadlu, že je to jen pro děti, ale to je samozřejmě naprostý nesmysl.

Čtěte také

„Loutkové divadlo je zcela určitě určeno i pro dospělé diváky a mé představení je toho neklamným důkazem, usmívá se Tomáš Hájek.

Jilemnice a Březen - měsíc divadla. Kdy to bude v Poniklé? „V Poniklé se bude Nelkej Čechie hrát na oslavách 140 let založení místního sboru, 16. června letošního roku. odpoledne.

Jilemnické herce na jevišti letošní divadelní přehlídky na jevišti neuvidíme. Ale za všechny zve Magda Jarošová. „Já si myslím, že je určitě dobře, že se tady u nás vůbec taková akce připravuje. Divadla mají možnost sem k nám přijet a lidé vědí, že je tu měsíc vyhrazený jen pro divadelní záležitosti. Takže v tuto dobu do divadla více chodí a to je určitě dobře.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související