Nádvoří děčínského zámku se vrátí do původní historické podoby

31. červenec 2015

Nádvoří zámku v Děčíně prošlo rozsáhlými úpravami, které mu navrátí podobu, známou z historických fotografií. Po mnoha desetiletích už nebude vypadat jako neudržovaný vesnický rynk nebo vojenské cvičiště.

„Budou tady povrchy, které budou daleko příjemnější pro chůzi, než štěrk, který tu byl dříve,“ oceňuje ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková. „Přibude tu zeleň, zkrátka nádvoří se vrátí do doby, kdy se zámek ještě skvěl jako šlechtické sídlo,“ dodává.

Chybět nebudou ani lavičky, aby se návštěvníci po prohlídce mohli posadit a kochat se krásou okolo.

Průzkumné práce odhalily i některé tajemství. „Našli jsme základ původní zámecké kašny, kterou si Thunové odvezli v souvislosti s prodejem do Jílového u Děčína,“ vypráví František Šuman, kurátor zdejších sbírek. „Také například pozůstatek původní arkádové chodby, kde s největší pravděpodobností ústil původní výstup ze zámecké konírny.“

Při rekonstrukci nádvoří bylo třeba vyřešit problém s vlhkostí. Protože jde o historickou památku, museli stavbaři při práci použít původní materiály a technologie, např. jílování. Rekonstrukce stála více než 7 milionů korun.

autor: Josef Suk
Spustit audio