To nejlepší z české fotografie na jednom místě. Výstava nabízí pohled autorů na vlastní tvorbu

15. duben 2019

V Czech Photo Centre v pražských Nových Butovicích jsou k vidění snímky charakterizující nejlepší české fotografy, které vybrali sami autoři. Postupně se po třetinách představí celý Zlatý fond Národního muzea fotografie, který vznikal mezi lety 2002 a 2004 a čítá celkem 220 autorů, tedy 220 různých snímků. Oslovení fotografové totiž darovali vždy jen jeden autorský snímek, který je podle nich samotných nejlépe vystihuje.

Výběr první třetiny souboru, tedy snímků celkem 74 autorů, mezi nimiž jsou například Josef Koudelka, Vladimír Birgus, Gabina Fárová, Jaroslav Kučera, Robert Vano nebo Karel Cudlín bude v Czech Photo Centre vystavený do 12. května.

Navazovat bude výběr II a III. Se začátkem výstavy začala i nová etapa Zlatého fondu Národního muzea fotografie. „Zlatý fond vznikl mezi lety 2002-2004 a od té doby fotografové do sbírek Národního muzea touto formou nepřispěli. Pokračování Zlatého fondu bude tedy spočívat v tom, že budeme oslovovat mladou generaci, která od roku 2004 do české fotografie zasáhla," říká zakladatel fondu Ivo Gil.

Spustit audio