Nová hudba a staré impulsy. Ostravské dny podesáté

9. září 2019

Festival Ostravské dny od svých počátků v roce 2001 uvádí hudbu masově – prostě jí dává šanci zaznít. Letos tomu nebylo jinak a festival se navenek tvářil, jako by si ani nevšímal faktu, že se jedná o jubilejní desátý ročník. Žádné okaté vzpomínání ani oslavy neměly v programu místo. Přesto ale bylo ve vzduchu cítit jakési ohlédnutí a možná i trocha nostalgie.

Festival svým posluchačům nabídl od 22. do 31. srpna 2019 celkem osmdesát skladeb, z toho dvanáct světových premiér. Nejstarší skladba vznikla v roce 1938, nejmladší byly dokončeny až v průběhu festivalu. Mezi patnácti koncerty byl jeden devatenáctihodinový koncertní maraton a jeden pětihodinový minimaraton elektronické hudby.

Provedení antiopery Mortona Feldmana Neither v ostravském Trojhalí Karolina. Zpívá Claudia Barainsky, Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje Peter Rundel

Ostrava se tak stala na deset dní centrem intenzivního provozování současné hudby – navíc ale tentokrát přibyl důraz na vědomí souvislostí mezi starou avantgardou a dnešním hudebním děním. Desátý ročník festivalu Ostravské dny komentuje v pořafu Reflexe: Hudba! hudební publicista Boris Klepal.

V pořadu zazní hudba Petra Kotíka, Chayi Czernowin, Christiana Wolffa, Jamese Laytona, Mortona Feldmana a Michala Rataje. Hrají Séverine Ballon, Daan Vandevalle, Ostrava New Orchestra, Ostravská banda a další.

autor: Boris Klepal
Spustit audio