Nové Město nad Metují je doslova protkáno vzpomínkami na rod hudebního skladatele Bedřicha Smetany

2. březen 2024 07:37

Nejen Litomyšl je spojena se jménem slavného hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Jeho letošní dvojí výročí v Roce české hudby vzpomeneme v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. Nejen, že mistrovo jméno nese místní Základní umělecká škola a náměstí zdobí jeho pomník, celé město je totiž protkáno vzpomínkami na jeho rod. 

Čtěte také

Bedřich Smetana (*2. března 1824, Litomyšl +12. května 1884, Praha) byl významný český hudební skladatel období romantismu. Ačkoli jeho působení i tvorba vyvolávaly bouřlivé polemiky, stal se ještě za svého života předním reprezentantem české hudby a národní kultury vůbec. Je tradičně označován za zakladatele moderní české národní hudby.

Nejkrásnější renesanci v Čechách údajně najdete na ostrohu nad řekou Metuje v Novém Městě na Náchodsku. A stával tu i panský pivovar. Teď tu sedí skladatel Bedřich Smetana a naslouchá, dívá se směrem k náměstí. Málo chybělo, aby právě Nové Město nad Metují mělo svého nejslavnějšího rodáka.

Čtěte také

Co na to historik Jiří Hladík? „Byla to opravdu záležitost jen pár měsíců. V roce 1818 František Smetana, otec skladatele Bedřicha Smetany, přišel do Nového Města nad Metují se svou rodinou. A na podzim roku 1823 se manželé Smetanovi přestěhovali do Litomyšle. Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824, takže, když si to spočítáte, byl počat v Novém Městě nad Metují.“

Zůstáváme ve východních Čechách i pokud jde o rodiče. Tatínek slavného hudebního skaladatele pocházel z Hořic a maminka z Miletína. „Je to tak. Je to všechno kousek.

Zajímalo by mne, jaký úžasný ležák vařil sládek František Smetana. „Tak to opravdu netuším. Ale rodina Smetanova bydlela na novoměstském zámku, protože ten tenkrát nebyl obýván vrchností. Takže tu měli pronajatý jeden ze zámeckých bytů.

Čtěte také

V životopisu Bedřicha Smetany je Nové Město nad Metují zapsáno mnohokrát. Malý Bedřich sem například jezdíval na prázdniny. „K bratranci Václavovi.

Václav se stal dokonce hodně bohatým měšťanem s velmi početnou rodinou. „Byl také o více než 20 let starší než Bedřich. Takže to byl vlastně takový jeho strýček, dá se říci. A ten měl dcery, Aloisii a Augustu. A Aloisie si říkala Luisa. Byla jen o jeden jediný rok starší než Bedřich.

„Dochoval se také záznam o tom, že Bedřich Smetana hrál na kůru novoměstského klášterního kostela na housle a že jej jeho příbuzná Luisa doprovázela zpěvem, doplňuje historik Jiří Hladík.

A právě Luise věnoval Bedřich svoji známou a slavnou skladbu, Luisinu polku.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související