O radosti z jídla i ze života: Celiakie. Jak se projevuje a v čem všem najdeme lepek?
Co dělat, když mám u sebe podezření na celiakii? Může být problém kontaminace potravin lepkem? Má bezlepková dieta nějaká rizika a na co si dát pozor? Jaké bezlepkové přílohy mají dostatek vlákniny? Co celiakie a alkohol? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Související
-
O radosti z jídla i ze života: Diabetes 2. typu. Co je dobré změnit kromě omezení sacharidů?
V čem se liší strava diabetika 2. typu od běžné populace? V čem spočívá léčba? Jak jsou na tom potraviny z různých dia koutků v supermarketech?
-
O radosti z jídla i ze života: Výběr jídla v restauraci. Jak si vybrat zdravěji? Na co si dát pozor?
Je možné jíst zdravě a pravidelně v restauraci či jídelně? Má smysl nahrazovat knedlíky rýží? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
-
O radosti z jídla i ze života: Detoxy. Potřebuje je naše tělo? A můžeme si detoxem uškodit?
Jsou pro nás některé složky stravy toxické? Má detox vliv na střevní flóru? Jak s ním začít, pokud dlouhodobě jíme nezdravě? Je některý detoxikační program nebezpečný?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.