Obezita ovlivňuje mozek. S každým BMI bodem nahoru stárne rychleji, popisuje vědec Tomáš Hájek

11. listopad 2021

Obezita není jen estetický problém, ale souvisí s ní i zdravotní problémy. Mezinárodní studie s významnou českou účastí potvrdila, že zřejmě urychluje stárnutí mozku a zhoršuje průběh psychických nemocí, zvyšuje riziko sebevraždy a vede k horší odpovědi na psychiatrickou medikaci. „Nově se ukazuje, že obezita ovlivňuje strukturu a funkci mozku. Tedy onen samotný substrát, ve kterém lidská psychika sídlí,“ potvrzuje autor studie Tomáš Hájek z Národního ústavu duševního zdraví.

„Řada studií ukazuje, že lidé se závažnými duševními poruchami, jako je schizofrenie, bipolární porucha nebo velká deprese, mají výrazně zvýšené riziko obezity a s ní souvisejících zdravotních problémů. Tito lidé mají také výrazně kratší délku dožití, o deset patnáct let,“ přibližuje Hájek.

Čtěte také

A dodává, že naprosto nejčastější příčinou úmrtí u lidí se závažnými duševními nemocemi jsou kardiovaskulární poruchy, které právě úzce souvisí s obezitou. Také epidemiologické studie dosud prokázaly, že obezita ve středním věku je výrazným rizikovým faktorem pro pozdější rozvoj demence.

„Řada odborníků se domnívá, že současná pandemie obezity se přetaví do epidemie neurodegenerativních onemocnění,“ varuje Hájek.  

„Posledních osmnáct let vědci vědí, že různá měřítka tělesné konstituce souvisí se strukturou mozku. Lidé, kteří jsou obézní, mají častěji užší mozkovou kůru, větší mozkové komory, celou řadu změn v bílé hmotě a změny v podkorových oblastech mozku,“ popisuje zdravotní problémy.

Některé změny mozku mohou někoho činit víc impulzivním, méně kontroluje organismus včetně pocitu sytosti. Může přibrat.
Tomáš Hájek

Zatím ale není jasné, jestli tyto změny jsou následkem obezity, tedy jestli obezita mozek nějak poškozuje, nebo jestli jsou příčinou. „Obojí je možné. Některé změny mozku mohou někoho činit víc impulzivním, takže méně kontroluje svůj organismus včetně pocitu sytosti. Takoví lidé pak mohou přibrat.“

Čtěte také

V USA, kde je obezita větší problém než v Česku, vědci potvrdili souvislost s Alzheimerovou chorobou.

„Asi osm procent této demence už teď souvisí právě s obezitou ve středním věku. Nárůst obezity je obrovský, ztrojnásobil se asi třikrát za posledních dvacet let, takže můžeme očekávat nárůst dalších případů demence,“ míní Hájek. 

BMI a stárnutí mozku

„Naše nová studie je prospektivní, takže jsme pacienty nesledovali jen jednou, ale měřili jsme je dvakrát s odstupem roku a půl. Tak jsme se mohli podívat, co bylo první, jestli nejdříve měli změny na mozku, nebo jestli nejdříve byli pacienti obézní,“ obhajuje metodiku své nové studie Hájek.

Čtěte také

Výsledky ukazují, že u těch, kteří nejprve prošli hospitalizací pro psychické onemocnění, zdaleka jediný faktor, který predikoval, jak mozek bude do budoucna stárnout, nebyla diagnóza nemoci, ale to, jestli byli obézní, nebo nebyli. 

„Jinými slovy: Těm, kteří byli v jednom okamžiku obézní, mozek zestárnul v následujícím roce a půl víc než těm, kteří ve stejný okamžik obézní nebyli. A ta změna nebyla zanedbatelná. Změna o jeden bod takzvaného body mass indexu (BMI) znamenala zrychlené stárnutí zhruba o jeden měsíc za rok.“ 

Změna o jeden bod takzvaného body mass indexu znamenala zrychlené stárnutí zhruba o jeden měsíc za rok.
Tomáš Hájek

Vědci teď budou zkoumat, který z mnoha faktorů souvisejících s obezitou jako diabetes, změny lipidů a cholesterolu, vysoký krevní tlak a další toto stárnutí způsobuje.

Čtěte také

„Zatím to vypadá tak, že jednotlivé faktory k tomu přispívají, ale každý poměrně malou částkou. A teprve až když to spojíte do celého balíku obezity, tak vidíte efekt jako statisticky významný,“ potvrzuje úzkou souvislost mezi obezitou a psychikou Tomáš Hájek.

Poslechněte si celé Studio Leonardo, na spojitost obezity a stárnutí mozku se ptá Veronika Paroulková.

Spustit audio

Související