Obsluhoval anglickou královnu i princeznu Dianu. Václav Šmíd po boku žáků klánovické hotelovky nasbíral hromadu zážitků

6. květen 2024

Po absolvování Hotelové školy v Mariánských Lázních měl Václav Šmíd nastoupit do hotelu Richmond v Karlových Varech. Tehdejší ředitel hotelovky v pražských Klánovicích ho ale přemluvil, aby změnil směr. Psal se rok 1964, kdy se Václav, jen o málo starší, než studenti nejvyššího ročníku klánovické školy, stal hlavním mistrem odborného výcviku. Na tamní Střední škole hotelnictví a gastronomie působí už 60 let.

„Ve škole tehdy byli žáci z celé republiky, bylo jich asi 500. Abych měl na své zařazení ‚papíry‘, absolvoval jsem třísemestrální pedagogické doplňkové studium,“ vzpomíná Václav Šmíd. Posléze ještě vystudoval obor obchod a služby na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

Václav Šmíd v muzeu historie gastronomických služeb

Na gastronomických soutěžích a výstavách býval pravidelně členem odborných porot. Možná proto si ho režisér Jiří Menzel vybral jako odborného konzultanta při natáčení filmu Obsluhoval jsem anglického krále. „Pan režisér se ke mně choval báječně. Ovšem spojit odbornost s filmovým obrazem byl opravdu oříšek.“ Pan Šmíd rád vzpomíná na setkání s hercem Martinem Hubou. „Ač laik, svůj úkol vrchního číšníka odvedl s takovou noblesou a přehledem, že by mohl vmžiku naskočit na plac v nejprestižnější restauraci,“ chválí Václav Šmíd.

Řád Zlatého velblouda udělil Václavu Šmídovi režisér Jiří Menzel

Muzeum historie pohostinských služeb

Opomenout nelze ani jeho sběratelskou vášeň, díky které v klánovické hotelové škole vzniklo malé muzeum historie pohostinských služeb. „Malé co do prostoru, ale po strop nabité dokumenty a praktickými ukázkami. Nejvzácnějším exponátem je asi korunovační menu krále Jiřího VI. v londýnském hotelu Carlton z 12. května 1937.“ Jídelních lístků má Václav Šmíd ve sbírce asi 4 tisíce.

Rád se také setkává se Starou gardou Asociace kuchařů a cukrářů. Tahle parta je neskutečně aktivní. Pořádá celou řadu společných výletů, exkurzí, setkání. Navštěvují domovy pro seniory, kde tamním obyvatelům svojí vitalitou dodávají energii do života.

Po celou dobu své aktivní kariéry působil při státních návštěvách coby člen týmu obsluhujících, po boku svých žáků. Poslechněte si, o kterých setkáních vypráví v reportáži.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.