Od července se bude do autobusů v ústecké MHD nastupovat předními dveřmi

13. červen 2012

Od začátku prázdnin chce ústecký dopravní podnik vyzkoušet nový způsob nastupování, který má snížit počet černých pasažérů. Nastupovat se bude jen předními dveřmi. Rozdíly jsou ale mezi autobusy a trolejbusy.

V Ústí se bude od prázdnin nastupovat předními dveřmi ve všech autobusech a od 20 hodin pak i ve všech trolejbusech.

Proč začnou od prvního července nastupovat cestující v MHD v Ústí nad Labem předními dveřmi? To vysvětluje Magda Pejšová, mluvčí MHD: „Chceme sjednotit nástup na autobusových linkách, aby se v tom cestující lépe vyznali a na trolejbusových linkách zavádíme nástup předními dveřmi po dvacáté hodině. Druhým důvodem je zamezit cestujícím, kteří nechtějí platit, v nástupu.“

V Teplicích a v Děčíně už tento systém funguje. Eliminuje nástup předními dveřmi černé pasažéry? Podle Petra Havlíka, náměstka společnosti Veolia Transport, která zajišťuje městskou dopravu po Teplicích a okolí ne zcela, ale dost jim nástup do MHD ztěžuje. Podle náměstka děčínského dopravního podniku Jiřího Kasla černí pasažéři v Děčíně díky nástupu předními dveřmi z podstatě vymizeli.

Obavy panují z toho, že nástup pouze předními dveřmi zdržuje a rychlost MHD se snižuje. Podle děčínských řidičů to komplikace je. Cestující často zůstávají u předních nebo prostředních dveří, a tím brání ostatním v nástupu.

autoři: Josef Suk , Jan Beneš , ces
Spustit audio