Od soboty 15. 5. můžete opět navštívit Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka. Pro děti je připravený Kafemlejnek

14. květen 2021, aktualizováno

Po několikaměsíční přestávce otevírá své brány také Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka s největší sbírkou parních lokomotiv v Česku. Přestávku pracovníci muzea využili k přípravě několika novinek.

Největší novinkou je samotný vstup do muzea, který je úplně nový. V objektu je pokladna, kde je možné si koupit nejen vstupenky, ale také spoustu upomínkových předmětů se železniční tématikou.

Během prvních muzejních víkendů se budou konat vyhlídkové jízdy s jednou z nejstarších provozních parních lokomotiv v Evropě, a tou je Heligón.

Podle ředitele muzea Marka Plochého se party pracovníků věnovaly během přestávky i časově náročnější údržbě lokomotiv a tak říká: „Jsme v plné zbroji připraveni na sezonu.“

V muzeu uvidíte největší sbírku parních lokomotiv v České republice, některé z nich pamatují ještě Rakousko-Uhersko. Dále jsou tu historické motoráčky, dieselové a elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy.

Kafemlejnek po prvním laku

Letos je také připravený jeden interaktivní exponát určený hlavně dětem. Jedná se o velmi oblíbený Kafemlejnek, který si, na rozdíl od jiných exponátů, mohou osahat a vlézt si do kabiny strojvedoucího. Nechybí samozřejmě každoroční atrakce, tedy jízdy úzkokolejkou.

Do muzea se dostanete velmi snadno. Vlakem. Muzeum je totiž hned vedle železniční stanice Lužná u Rakovníka. Anebo autem po karlovarské dálnici D6, sjedete na Nové Strašecí a budete pokračovat po silnici 237 směr Rakovník. Projdete obec Ruda a po zhruba třech kilometrech odbočíte doprava. A co se týče těch hygienických opatření, tak zatím budou otevřené venkovní prostory a občerstvení, ty vnitřní, kde je mj. velké modelové kolejiště, se otevřou později.

Od května do srpna je otevřeno každý den 9:30 - 7:00.

autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.